Gaddafis trupper startar offensiv
En skadad slagskämpe förs till Ras Lanuf-sjukhuset i Misrata den 6 mars. Moammar Gaddafi hävdar att hans trupper under helgen återtagit fyra rebellkontrollerade städer, däribland Misrata. Men journalister rapporterar att lätt beväpnade rebeller haft fortsatt kontroll över Misrata efter att Gaddafis trupper attackerat staden med stridsvagnar och tungt artilleri. (Foto: Marco Longari/Getty Images)


Moammar Gaddafi har lovat bekämpa sina motståndare till sista blodsdroppen. Det är precis vad som hänt under helgen då hans trupper satte igång en massiv offensiv mot städer kontrollerade av motståndsgrupper.

Den libyska statstelevisionen hävdade på söndagsmorgonen att Gaddafis trupper återtagit kontrollen över fyra städer i östra och västra Libyen. I huvudstaden Tripoli firade Gaddafis anhängare genom att gå ut på gatorna och fira påstådda segrar över ”Al-Qaida-stödda terrorister”, som Gaddafi kallar demonstranterna. Skattesänkningar tillkännagavs för att fira ytterligare.

Emellertid förnekar journalister och anti-regimstyrkor Gaddafis påståenden om återtagande av kontrollen i de fyra städerna.

I Misrata i västra Libyen, en av de städer som Gaddafi påstår sig ha återtagit, ska hans trupper enligt rapporter ha använt stridsvagnar och artilleri mot lätt beväpnade demonstranter, men dessa skall ha hindrat trupperna från att återta staden.

Striderna har haft ett högt pris. En läkare på sjukhuset i Misrata berättade för CNN att 42 personer dödats, 17 demonstranter och 25 av Gaddafis män. Enligt läkaren var ett av offren ett treårigt barn som dog efter att ha blivit skjuten.

Nu har man även börjat hindra människor från att fly våldet i landet. Förra veckan flydde tusentals människor från Libyen varje dag. Enligt FN är det nu endast några hundra personer om dagen som lyckas ta sig över gränsen till Tunisien.

I torsdags hämtade Gaddafis trupper tillbaka 10 000 flyktingar som väntade på att korsa den tunisiska gränsen och förde dem tillbaka in mot landet.

”Folk som försökt korsa gränsen har rapporterat att de utsatts för skrämselmetoder när de försökt lämna landet”, sade Valerie Amos, statssekreterare för FN:s humanitära hjälp i ett uttalande.

De som försökt och lyckats fly har framförallt varit utländska gästarbetare. Så snart de anlänt till Tunisien eller Egypten har tanken varit att de ska skickas tillbaka till sina hemländer med flyg eller båt.

Emellertid rapporterar EU:s mission i Tunisien att en del flyktingar inte kan åka någonstans. Exempelvis har tusentals människor från Bangladesh strandat i Tunisien eftersom deras regering inte hjälper dem att åka hem. Det förekommer också personer från länder som Somalia och Nigeria som kommit till Libyen som flyktingar från sina hemländer.

Uppskattningsvis har 200 000 flyktingar hittills flytt från Libyen och av dessa har ungefär hälften kommit till Tunisien och hälften till Egypten. Ytterst få som lämnat landet har varit libyska medborgare. Med de över en miljon gästarbetarna i landet förväntas trycket på Libyens gränser vara fortsatt högt under de kommande dagarna och veckorna.

Översatt från engelska.