Gaddafi fortsätter terrorn - tappar kontroll
Demonstranter med bilder av Gaddafi (Foto: AFP/Anvwar Amro)


En film som tagits genom sprickorna i en byggnad och som publicerats på internet, visar en jeep som påstås transportera legosoldater som patrullerar gatorna i Libyens huvudstad Tripoli. Alla grupper med demonstranter som försöker samlas på gatorna i huvudstaden, även smågrupper, skingrades med våld på onsdagen.

Legosoldaterna gör något som många soldater och personal från luftförsvaret har vägrat utföra: beskjuta och döda libyska människor. Trots hoten från den libyske ledaren Muammar Gaddafi själv på statlig tv på tisdagen, om att de som protesterade skulle avrättas, så har protesterna mot regeringen fortsatt i hela landet.

Demonstranter sade sig på onsdagen ha tagit kontroll över staden Misurata som ligger i västra Libyen. Större delen av östra Libyen har redan befriats från Gaddafis styre och där har nu klanledare tagit över kontrollen. De väpnade styrkorna, vilka tidigare varit lojala mot Gaddafi, lierar sig nu med demonstranterna här. Journalister kunde på onsdagen för första gången ta sig in i östra Libyen.

Ett privat jetflygplan som påstods ha Gaddafis familj ombord, försökte lämna Libyen på onsdagen men nekades landningstillstånd i Libanon och Malta.

President Obama fördömde användandet av våld i Libyen på onsdagen.

-Det amerikanska folket framför sina djupaste kondoleanser till de familjer och kära till alla som har dödats och skadats, sade presidenten i ett uttalande.

Obama tillade att USA gör allt man kan för att skydda amerikanska medborgare som bor i Libyen, vilka har uppmanats att lämna landet. Många länder planerade att skicka flygplan för att hämta upp sina landsmän, men nekades landningstillstånd i Libyen.

Frivilligorganisationer har kritiserat den långsamma och milda internationella reaktionen på den växande humanitära krisen. Det Genèvebaserade United Nations Watch beklagade ”vessleorden och den diplomatiska förvirringen” i utkastet till resolution som EU antog på onsdagen.

Enligt NGO:n undviker dokumentet ”noga att kalla Libyens regering eller dess ledare för förövare i de pågående grymheterna”

FN-chefen, Ban Ki-moon sade på onsdagen att det våld som riktas mot demonstranterna möjligen kan betraktas som brott mot mänskligheten.

Rapportering även från Andrej Volkov

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/gaddafis-control-slips-away-51877.html