Gadaffi går med på eldupphör
Den libyske ledaren Moammar Gadaffi samtalar med Sydafrikas president Jacob Zuma och Kongos president Sassou Nguesso utanför ett tält i Gadaffis residens Bab al-Aziziya, i Tripoli den 10 april. (Foto: Mahmud Turkia/AFP/Getty Images)


Den Afrikanska unionen sade i söndags att den hårt ansatte ledaren Moammar Gadaffi accepterat deras plan för eldupphör mellan regeringstrupper och rebeller, enligt uppgifter i media.

Koalitionen av afrikanska ledare, däribland Sydafrikas president Jacob Zuma, Malis ledare Toumani Toure och Ugandas ledare Yoweri Museveni träffade rebellernas ledare på måndagen, enligt BBC.

– Gadaffis delegation har accepterat den plan som vi presenterat, sade Zuma till reportar.

I planen som den Afrikanska unionen utarbetat krävs ett omedelbart eldupphör, tillåtelse för hjälporganisationer att komma in i landet, samt fredssamtal.

– Vi måste ge detta eldupphör en chans, sade Zuma till BBC.

Den Afrikanska unionen kommer nu att tala med rebellernas ledare i Benghazi om fredsplanen.

Zuma sade att koalitionen begärt att Nato ”upphör med bombningarna för att ge eldupphör en chans” , rapporterade Reuters.

En USA-ledd koalition, som sedermera togs över av Nato, har utfört militära operationer i Libyen sedan den 19 mars. Uppdraget sanktionerades genom en resolution i FN:s säkerhetsråd för att skydda libyska civilpersoner från Gadaffis styrkor.

Översatt från engelska