G8-ledarna optimistiska vid toppmötet
Ledarna för G8 träffades på Camp David den 19 maj 2012 i Maryland, USA. Kanadas premiärminister Stephen Harper, Frankrikes president Francois Hollande, USA: s president Barack Obama, Storbritanniens premiärminister David Cameron, Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, Japans premiärminister Yoshihiko Noda, och Italiens premiärminister Mario Monti. (Foto: Guido Bergmann-Pool/Getty Image)


USA:s president Barack Obama och G8-ledarna var optimistiska vid toppmötet på Camp David. Samtalen om Iran, Syrien och framför allt Europa och eurozonens ekonomi var givande.

Toppmötet var det första tillfället för ledarna av de största ekonomierna att träffas ansikte mot ansikte sedan president Francois Hollande vann valet i Frankrike och Greklands politiska omvälvningar. Det var också det första G8-mötet för premiärminister Monti i Italien och premiärminister Noda i Japan.

Högt på agendan stod den ekonomiska krisen i eurozonen.

”Alla ledare här i dag har kommit överens om att tillväxt och sysselsättning måste vara vår högsta prioritet”, sade Obama vid avslutningen av lördagens möte enligt en rapport från Vita huset.

”En stabil, växande europeisk ekonomi ligger i allas intresse, även USA:s”, sade han.

Ledarna ägnade lördagsmorgonen till ett arbetsmöte om Europa och dess ekonomiska kris.

Det antyddes att ledarna hade sökt en medelväg mellan den åtstramning som föreslagits av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, och stimulansåtgärder som föreslagits av Frankrikes socialistiske president Francois Hollande. President Obama sade att de hade diskuterat olika sätt att få ekonomin att växa ”med finanspolitiska och strukturella reformer efter omständigheterna”.

”Vi vet att det är möjligt, delvis av vår egen erfarenhet här”, sade han med hänvisning till sin egen föredragna strategi att långsiktigt minska skulderna och samtidigt främja tillväxten på kortare sikt. Han medgav dock att situationen i Europa är mer komplicerad.

Obama sade att ledarna hade enats om en riktning för Europa som innebär att Grekland stannar kvar i eurozonen.

”Vi kom överens om vikten av en stark och sammanhållen eurozon och bekräftade vårt intresse av att Grekland är med i eurozonen och håller sina åtaganden”, sade han.

Italiens premiärminister Mario Monti sade att han var nöjd med resultatet och berättade för italienska mediareportrar att avtalet att påskynda tillväxten i Europa var ”det viktigaste och bästa för Italien från G8”.

Italiens ekonomi och sociala struktur är också under extrem press under tyngden av att behöva genomföra ett åtstramningspaket motsvarande 26 miljarder dollar. Monti har varit för just denna typ av balanserad strategi.

Ledarna diskuterade också priset på olja.

Storbritanniens premiärminister David Cameron sade att krisen i eurozonen och priset på olja representerade de två största hoten mot G8-ländernas ekonomi.

”Vi gör framsteg på båda områdena”, sade han till BBC.

G8 går tillbaka till 1975 och skapades som en multilateral plattform för diskussioner mellan ledarna för de då sex största industrinationerna: USA, Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Japan. Nu ingår även Kanada och Ryssland. Europeiska unionen är också representerad.

Årets toppmöte omfattade en rad frågor och började med Iran. President Obama sade att ledarna var eniga om att Iran har rätt till fredlig kärnkraft, men var fast beslutna att fortsätta sätta press genom sanktioner och andra åtgärder så länge Iran bryter mot internationella regler.

”Irans oförmåga hittills att övertyga världssamfundet att de inte vidareutvecklar kärnkraften till kärnvapen är av stor oro för oss alla”, sade president Obama.

Ledarna diskuterade också Syrien och enades om att ”en fredlig lösning och politisk övergång” var ett önskvärt resultat. Kofi Annans plan bör stödjas men med vissa villkor sade Obama.

Kofi Annans plan måste genomföras och den politiska processen måste gå framåt i en snabbare takt för att lösa den frågan”.

President Hollande sade på lördagen till reportrar att han personligen hade drivit frågan om att G8-länderna ska fortsätta att stödja Kofi Annans fredsarbete i Syrien.

Annan som tidigare var chef för FN är FN:s och Arabförbundets särskilda sändebud.

Nordkoreas möjligheter att ansluta sig till det internationella samfundet om de slutar med sina provokativa handlingar diskuterades också liksom även öppningen av Burma.

USA meddelade om en lättnad av investeringssanktionerna mot Burma förra veckan.

”Många av oss har vidtagit åtgärder för att öppna för handel och investeringar med Burma för första gången på många år och vi har haft diskussioner med ledarna där. Vår förhoppning är att denna process kommer att fortsätta och vi kommer att göra allt vi kan för att uppmuntra denna process”, sade Obama.

Ursprungligen skulle G8-mötet hållas i Chicago i samband med Natomötet, men flyttades till Camp David tidigare i år efter att president Obama beslutat att det skulle vara lättare att prata på tu man hand med världens ledare där.

Det fungerade på alla sätt. ”Jag tror att omgivningen gav oss en möjlighet att föra några intima samtal och göra vissa verkliga framsteg”, sade Obama innan han flög till Chicago på lördag natten för att delta i Natos toppmöte på söndag och måndag.

Översatt från engelska.