G-7 finansministrar diskuterar eurokrisen
USA:s finansminister Timothy Geithner talar vid 2012-års finanspolitiska toppmötet förra månaden i Washington, DC. Geithner representerar USA i gruppen av sju (G-7) nationers möte i New York. (Foto: Brendan Hoffman / Getty Images)


Finansministrarna i gruppen av sju (G-7) nationer träffade på morgonen den 5 juni för att diskutera och granska alternativ som euroområdets ledare har föreslagit för att att skapa en starkare finansiell och politisk union.

G-7 gick med på att följa utvecklingen inför det större G-20-toppmötet som planeras ske senare denna månad i Mexiko.

Förenta staterna, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Japan och Italien är medlemmar i G-7. Finansminister Timothy Geithner och den federala centralbankens ordförande, Benjamin Bernanke, representerade USA vid mötet.

”G-7 ministrar och centralbankschefer granskade utvecklingen i den globala ekonomin och de finansiella marknaderna och ifrågavarande politiska lösningar, bland annat utvecklingen mot finansiell och skattemässig union i Europa”, sade det amerikanska finansdepartementet i ett uttalande, enligt Bloomberg.

Ett huvudförslag, som en del analytiker har argumenterat för, är obligationer för hela euroområdet , vilket skulle ta bort ränteskillnader mellan enskilda nationer och skulle stödjas med den kollektiva styrkan av de 17 länderna i euro blocket.

En kritiker av denna idé är en tidigare vd för den tyska banken, Josef Ackermann. ”Jag är emot euroobligationer. Om vi gör det just nu, skulle det kanske tillåta att Tyskland garanterar finansieriering upp till 27 procent. Det skulle innebära att trycket på andra länder att göra de nödvändiga reformerna skulle kanske tas bort, och det skulle vara fel”, sade han.

Ackermanns åsikter stöddes av andra tyska ekonomer och politiker som säger att bördan för finansiering skulle falla på Tyskland som har den starkaste balansräkningen bland euroområdets nationer.

Samtidigt ger nya ekonomiska indikatorer i euroområdet en dyster bild av den rådande ekonomiska situationen, som har förlamats av den förvärrade statsskuldskrisen.

Ett kombinerat index, baserat på en undersökning av EU:s inköpschefer i tillverkningsindustrin och tjänstesektorn, minskade från 46,7 till 46 i maj, den brantaste nedgången på över tre år, enligt London-baserade Markit Economics.

Tyska fabrikers orderingång, ett mått på framtida ekonomiska tillväxt, minskade med 1,9 procent i april, enligt finansministern i Tyskland. Tyskland är regionens starkaste och största ekonomi.

Individuellt sjönk detaljhandelsförsäljningen rakt över alla 27 EU-medlemsstater med 1 procent från mars till april, enligt EU:s statistikkontor i Luxemburg. Nationer med de största sänkningarna i april var Spanien (9,8 procent nedgång) och Portugal (9,3 procent nedgång).


Översatt från engelska