Fyra miljoner personer insnöade i Guizhou
En kines hämtar in ved den 1 februari, samtidigt som snön fortsätter att falla. Byn är Zhangjia i Anhuiprovinsen, nära gränsen till Jiangsuprovinsen. Det svåra vädret har lett till evakuering av uppemot två miljoner invånare. (AFP PHOTO/Mark RALSTON)


Kraftiga snöstormar fortsätter att dra över centrala Kina. I Guizhouprovinsen är fyra miljoner personer utan ström.

De med internetanslutning har bett omvärlden om hjälp. De hävdar att invånarna är helt isolerade och att priserna har rusat i höjden. En del invånare har man inte hört något ifrån på flera veckor.

Ett internetmeddelande berättar om extrem kyla, inga uppvärmningsmöjligheter och stöd från regeringen.

”Nu är det minus 6 grader och det fortsätter att regna och snöa” står det i meddelandet. ”Ingen ström och ingen hjälp, med ett extremt väder som är ödesdigert för befolkningen. Det verkar som att vi har blivit bortglömda.”

Andra internetanvändare kritiserar regeringen och de statliga medierna för att skönmåla katastrofen. ”Järnvägsförbindelserna är bättre i år än tidigare år, inga passagerade lämnas därhän”, påstår en internetanvändare att järnvägsministeriet sagt i slutet av januari när snöstormarna drog fram.

”Vilket strunt!, skriver internetanvändaren, på Guangzhous järnvägsstation har det samlats 700 000 personer, och inga passagerare har lämnats strandsatta?”

En del internetanvändare klagar också över att den statliga tv-kanalen CCTV inte ens rapporterade om snöstormarna förrän den 26 januari och att rapporterna inte innehöll någon användbar information, de nämnde bara hur ledande kadrer rusade till frontlinjen för att lätta på katastrofen.

”Enligt dessa rapporter fattar den centrala ledningen beslut, vilket innebär att räddningsaktionerna förhalas. Vad som är än mer skrämmande för oss är att några stora tv-stationer fortsätter att enbart rapportera om OS.”

”Våra regeringstjänstemän är alltid måna om att skönmåla dåliga nyheter som inte ger en bra bild av regeringen.”

Källa: SOH Network