Fyra mil av Fu-floden i Kina täckt av död fisk
En lokalinvånare samlar upp död fisk från Fu-floden i Wuhan, Hubeiprovinsen, den 3 september 2013. Stora mängder död fisk började flyta upp till ytan tidigt dagen innan. Fisken hade dött på grund av ett stort ammoniakutsläpp från en kemisk fabrik. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Den 2 september började det dyka upp död fisk på Fu-floden i Wuhan, huvudstaden i Hubeiprovinsen. Kort därefter var fyra mil av floden täckt av död och döende fisk.

Enligt en inslag på Chinese Radio Network den 4 september sade en anställd på Wuhans beredskapskontor att stora mängder ammoniak, 100 gånger mer än acceptabel nivå, var orsaken till fiskdöden.

Enligt provinsens miljöskyddsdepartement hade ammoniaken släppts ut under 40 timmar av en fabrik som ägs av Hubei Shuanghuan Science and Technology Stock Co. Ltd. New York Times citerade Ma Jun, ordförande för den ickestatliga organisationen Institute of Public and Environmental Affairs, som sade att fabriken har fällts för miljööverträdelser fyra gånger sedan 2008.

En anställd på Huangpidistriktets miljöskyddsbyrå berättade för Hubeibaserade Chutian Jin Daily: ”Efter att ha testat vattenkvaliteten i många segment av floden har man bekräftat att den nuvarande situationen är värre än grad fyra och fem vad gäller vattenkvalitet. Människor och djur måste hålla sig undan från det så mycket som det går.”

Eftersom Fu-floden inte används som dricksvatten sade tjänstemän att det kemiska utsläppet inte påverkar områdets dricksvatten.

Miljöskyddsbyrån sade att vattnet i floden luktade förskräckligt. Man varnade att om man får vattnet på händerna så får man en brännande känsla som inte går över på flera timmar.

Chutian Jin Daily
rapporterade att boende i Wuhan såg död fisk tidigare på morgonen den 2 september, och även okända grönaktiga föremål som flöt på floden vid samma tidpunkt. På eftermiddagen kunde man se mer död fisk nedströms i Fu-floden.

Många boende längs floden började plocka upp död fisk med pinnar och nät. Några fiskare började också köpa död fisk från lokalinvånarna.

Vid femtiden på kvällen hittade man stora mängder fisk nära bron över floden, som till exempel tilapia och karp som var ungefär 3 cm långa. Fisk som fortfarande levde kämpade för att kunna andas ovanför vattnet, enligt tidningen.

Zhang, en lokal fiskare, berättade för tidningen att vattnet blev grönaktigt och vattenkvaliteten blev allt sämre, vilket gjorde att stora mängder karpfisk kom upp till ytan.

”Karpfisk är framförallt en bottenfisk som har hög tolerans vad gäller olika vattenförhållanden. Det är osannolikt att man ska se dem flyta på ytan”, sade Zhang.

Några fåglar dog också kort efter att ha ätit död fisk, enligt Wuhanbaserade Changjiang Daily.

Statliga Xinhua News rapporterade att 3 110 ton död fisk tagits upp från floden fram till eftermiddagen den 3 september.

Fiskdöden i Fu-floden påminner om den massiva fiskdöden i Suya-sjön i Henanprovinsen mellan den 27-28 augusti, där fiskodlare rapporteras ha förlorat motsvarande över 7 miljoner kronor, och den 15 augusti i Xiamen-sjön i östra Kina.

Översatt av John Wang. Skriven på engelska av Stephen Gregory.

Översatt från engelska.