Fyra kinesiska skolbarn dog av misstänkt matförgiftning


Fyra skolbarn från Kinas sydliga provins Yunnan dog efter att ha ätit snabbnudlar den 3 december. Alla uppvisade samma förgiftningssymptom och dog när de kommit fram till skolan.

Enligt länspartichefen i Ludian, Ma Jilin, drabbades fyra elever av förgiftningssymptom på väg till skolan de gick i, Lehongs grundskola, mellan 8.30 och 9.00 den 3 december. En avled i klassrummet, två på väg till byns hälsostation och den sista på väg till länets hälsostation.

Den lokala länsregeringen hävdar att man startat en krisplan och beordrat att olyckan ska utredas.

Den första undersökningen visade att de avlidna var tre flickor och en pojke. En gick i ettan, två i trean och en i femman. Skolan består av sju årskurser och har över 500 elever. Förutom dessa dödsfall har inga andra ovanliga incidenter rapporterats.

Så snart nyheten kom ut började många internetanvändare i Kina uttrycka sin ilska. Många krävde att regeringen ska göra en noggrann undersökning och avslöja märket på snabbnudlarna.

En nätsurfare sade ”Nu äter våra barn i städerna skräp som är tillverkat utomlands och våra barn på landsbygden äter skräp som tillverkats i Kina”.

”Jag kan bara säga att det hela är förskräckligt. Fyra barn delar ett paket snabbnudlar och dog av det. Det är ett dödligt bedrägeri.” kommenterade en annan.

En annan kommentar ifrågasatte myndigheternas krisplan: ”Det talas om livsmedelssäkerhet hela tiden, men nyckelfrågan är att ingen är ansvarig för livsmedelssäkerhet och medborgarnas liv. Vad går den här krisplanen ut på? Det är det bara regeringsföreträdarna som vet!”

Orsaken till matförgiftningen är ännu okänd.

Översatt från version