Fyra kinesiska arbetsrättsaktivister formellt gripna
Kinesiska arbetare i detta arkivfoto bygger tunnelbana i Guangdongprovinsen. Under fredagen den 8 januari meddelades formellt att fyra arbetsrättsaktivister gripits. (Foto: China Photos /Getty Images)


Fyra arbetsrättsaktivister i Guangdongprovinsen greps formellt den 8 januari i den kinesiska regimens fortsatta kampanj mot oliktänkande. Internationella organisationer fördömer gripandena, men kinesiska statliga medier har tidigare ägnat sig åt att smutskasta den mest kände av de gripna, Zeng Feiyang, och hans organisation.

Egentligen togs de fyra i förvar redan den 4 december 2015, men först nu har alltså gripandena offentliggjorts. Tre av de gripna arbetar för Panyus arbetarcenter. Förutom Zeng Feiyang greps även Meng Han och Zhu Xiaomei (som ammade sin ettåriga dotter när hon greps). De anklagas för att ha ”samlat en folkmassa för att störa den allmänna ordningen”. Dessutom greps He Xiaobo på Nanfeiyans socialarbetarcenter, anklagad för förskingring.

Zengs och Mengs advokater sade att de informerades om gripandena i fredags av åklagare i Guangdong. De officiella skälen till gripandena är fortfarande oklara. Enligt New York-baserade organisationen China Labor Watch (CLW), som bevakar kinesiska arbetares rättigheter, har de fyra inte fått träffa sina advokater. ”Det här är ett försök från myndigheternas sida att minska utrymmet för kinesiska arbetsrättsorganisationer”, skrev CLW i ett uttalande.

Zeng Feyiang är en välkänd arbetsrättsaktivist i Kina, och hans organisation medlade bland annat i en konflikt vid skofabriken Lide i december 2014. Arbetarnas representant vid fabriken, Tang Qinghong, sade till Financial Times Chinese att man ”inte skulle ha kommit någonstans” utan hjälpen från Zeng och Panyus arbetarcenter.

Gripandena kommer under en period med många protester bland kinesiska arbetare som inte har fått ut sina löner. I och med Kinas avstannande ekonomi har många fabriker fått stänga eller flytta.

De kinesiska myndigheterna och deras språkrör i medierna har tidigare försökt misstänkliggöra de gripna. Statliga nyhetsbyrån Xinhua publicerade en artikel den 22 december 2015 där man anklagade Zeng och sex andra aktivister för att ”ta emot ekonomiskt stöd från utländska organisationer” och ”uppvigla arbetare till att bilda en folksamling skapa bråk”. Officiella medier har kallat hans organisation för en ”illegal organisation” som ”trampar på arbetares rättigheter”.

Man har också ägnat sig åt rena karaktärsmord på Zeng, genom att hävda att han försökt ”besöka prostituerade” i Kina, och att att den gifte Zeng lyckats ha ”minst åtta älskarinnor”.

Zengs sista inlägg på sitt konto på mikrobloggen Weibo kom i oktober 2015, där han delade ett inlägg från en internetanvändare om en lyckad protest som kinesiska miljöarbetare hade utfört. I den stod: ”Kollektivt motstånd, arbetarrepresentanter och förhandlingar mellan arbete och kapital är de tre nyckelfaktorerna i det här fallet, och det är essentiellt för arbetare som vill försvara sina rättigheter.”