Fyra flickor rymde från Boko Haram
Gruppledaren Oby Ezekwesili talar till medlemmar i olika civila grupper och organisationer som deltar i en protest mot bortförandet av skolflickorna i Chibok, efter att demonstranterna hindrats från att nå presidentens residens i Abuja den 22 maj 2014. Omkring 200 demonstranter, där de flesta bar röda kläder, gick mot presidenten Goodluck Jonathans residens för att kräva att regeringen ska göra mer i sökandet och räddningsarbetet. (Foto: Wole Emmanuel/ AFP /Getty Images)


Ytterligare fyra flickor som kidnappats av Boko Haram, har rymt från sina tillfångatagare, sade utbildningskommissionären för Borno i Nigeria på onsdagen, enligt rapporter från internationell media.

Sammanlagt 276 flickor kidnappades från den avlägsna byn Chibok i nordöstra Nigeria den 14 april. Femtiotre lyckades fly kort därefter, och nu har fyra till flytt, vilket lämnar kvar 219 flickor i fångenskap, skriver The Guardian. 

Nigeras utbildningskommissionär Musa Inuwa sade till Reuters per telefon att de fyra har återförenats med sina föräldrar sedan flykten, men han avböjde att lämna ytterligare uppgifter om deras flykt eller säga när det hände.

En tjänsteman
i Borno har sagt enligt Reuters, att det är oklart när de fyra flydde, och att det kan till och med ha hänt för flera veckor sedan. Föräldrarna hade inte kontaktat myndigheterna när flickorna kom tillbaka.

Kidnappningen hände när flickorna höll på att ta examen vid en gymnasieskola i byn Chibok den 14 april. De islamistiska beväpnade männen omringade skolan, lastade 276 av eleverna på lastbilar och forslade bort dem, enligt officiella siffror, rapporterar Reuters.

På tisdagen sade chefen för försvarsstaben i Nigeria, generallöjtnant Alex Badeh, att militären visste var de bortförda flickorna befinner sig men har dock uteslutit en räddning med våld av rädsla för deras liv.

Enligt rapporter från AP har undsättningen av flickorna hamnat i ett dödläge. Det verkar som Nigerias militära chefer och presidenten ha delade åsikter om hur man bäst kan frigöra skolflickorna. Militären säger att användning av våld hotar gisslan och presidenten Goodluck Jonathan har enligt uppgifter uteslutit ett utväxlande av fångar.

Generallöjtnant Alex Badeh, meddelade på måndag kväll, enligt Reuters, att militären har lokaliserat flickorna, men har inte gett några detaljer eller hur man ska gå framåt.

"Vi kan inte gå och döda våra flickor genom våra försök att få dem tillbaka", sade han, skriver Reuters.

En människorättsaktivist nära medlarna, sade att ett utbyte mellan fängslade extremister och flickorna förhandlades fram för en vecka sedan, men misslyckades på grund av president Goodluck Jonathan vägrade att överväga ett utbyte. Aktivisten talade till Associated Press på villkor av anonymitet eftersom aktivisten inte har tillåtelse att tala med pressen.

Boko Harams ledare Abubakar Shekau hotade i början av maj att flickorna ska säljas ”på marknaden” som slavar,  i en videoinspelning som AFP hade tagit del av. Han sade också: ”Jag har sagt till dem att västlig undervisning är synd och måste upphöra; ni flickor bör lämna skolan och gifta er.”

Boko Harams våldsamma kamp för en islamisk stat i norra Nigeria har hittills dödat tusentals och förvandlat den militanta organisationen till det största hotet mot säkerheten i Afrikas främsta oljeproducerande stat.

Från att ha varit en religiös rörelse som motsätter sig den västerländska kulturen – Boko Haram betyder "västerländsk utbildning är en synd" i det nordliga Hausaspråket – har sekten blivit till ett starkt väpnat uppror med extremister som inte skyr våld mot civila.

Tidigare militära försök att befria gisslan har lett till att fångarna dödats av sina kidnappare, däribland två ingenjörer, en britt och en italienare dödades i Sokoto i mars 2012.