Fyra exotiska frukter för en hälsosammare livsstil
Mangostan är känd i Thailand som "drottningen" av alla frukter och har en spännande, delikat smak och är rik på C-vitamin. (Foto: via Shutterstock)


Frukt är bra för oss – för våra kroppar, våra sinnen och även för vårt emotionella välbefinnande. Vi är vanedjur, men låt oss inse det, att äta samma frukter hela tiden kan bli tråkigt. Det finns dock nya spännande frukter som lockar i butikerna som får det att kittlas i gommen och känna längtan till exotiska länder.

Men vad är det för slags frukter egentligen och är de verkligen ätbara? Allt du behöver är att läsa på dessa fyra sorters frukter, marschera in i din mataffär och orädd kasta dig över dessa i din kundvagn, vetandes vilka läckerheter som väntar.

 1. Mangostan

Mangostan är känd i Thailand som ”drottningen” av alla frukter (vi kommer att diskutera kungen nedan). Mangostan ser ut som en lila läderboll med en levande grön stjälk. Inuti är köttet vitt som i en litchi (diskuteras nedan) och klyftad som en apelsin. I tidskriften New York Times beskrevs mangostan frukten som ”spännande, berusande läcker” och ”påminner om det exotiska Öst, med sin exakta balans av syra och socker. ”

Mangostan är en mycket populär frukt. Den är kalorifattig men innheåller en del mineraler, som koppar, och mangesium, och mycket fibrer. Den är rik på C-vitamin och B-vitaminer som thiamin, niacin och folater.


Durian kallas för ”kungen” av frukter i och är känd också för sin starka doft, (Foto: via Shutterstock)

Durian kallas för ”kungen” av frukter i och är känd också för sin starka doft, (Foto: via Shutterstock)

2. Durian

Durian kallas för ”kungen” av frukter i och är känd också för sin starka doft, även om ordet ”arom” kan vara missvisande om man inte anser att doften av smutsiga träningskläder som marinerats i vitlök och sopor påminner om en doft. De som inte avskräcks av lukten finner att fruktköttet faktiskt smakar utsökt gott,

Frukten kan bli upp till 30 centimeter i diameter och väger vanligtvis ett till tre kilogram. Dess form kan vara allt från avlång till rund, färgen på skalet grön till brun och köttet blekgult till rött, beroende på art.

Durian är rik på vitaminer som C- och olika B-vtaminer, mineraler och fibrer och är mycket energirik.

De som vet rekommenderar att man äter mangostan efter durian – för svalka efter uppvärmning. Mangostan anses som yin och durian som yang och kan användas som balanserande inom ayurvedisk kost. I Thailand varnas det att man inte ska äta durian tillsammans med eller efter att man druckit alkohol då man kan bli dålig av den kombinationen. (övers anmärkn).


Kumquat har ett sött skal och syrligt kött. (Foto: via Shutterstock)

Kumquat har ett sött skal och syrligt kött. (Foto: via Shutterstock)

3. Kumquat

Om du någonsin har sett vad som påminner om en mindre apelsin till storleken och till formen om en oliv, då har du sett en kumquat. Den har ett sött skal och syrligt kött. Vissa ratar köttet och äter bara skalet. Vissa äter både och för kontrastens skull.

Kumquats är dekorativa och skurna i skivor passar frukten bra som dekoration på exempelvis desserter och kakor eller i fruktsallader.

Kumquat kommer ursprungligen från Kina, där den växer även i vild form. Därifrån har den spridits till Japan, och även till Medelhavsområdet och Brasilien.


Litchi är söt och näringsrik. Den är rik på C-vitamin, antioxidanter och B-vitaminer som tiamin (B1), niacin (B3), och folater. (Foto: via Shutterstock)

Litchi är söt och näringsrik. Den är rik på C-vitamin, antioxidanter och B-vitaminer som tiamin (B1), niacin (B3), och folater. (Foto: via Shutterstock)

4. Litchi

En litchi är ett perfekt exempel på hur utseendet kan bedra en. Litchin ser ut som riktigt stora jordgubbar men med hårda, gropiga röda skal. Men dra av det skalet och på insidan finns ett doftande, gnistrande snövitt fruktkött, med en söt och lätt smak och med en konsistens någonstans mellan ett plommon och en apelsin. Inne i köttet finns en liten svart slät kärna.

Förutom att vara söt och näringsrik, har det en kylande effekt på den mänskliga kroppen att motverkar sommarvärmen. Den är rik på C-vitamin, antioxidanter och B-vitaminer som tiamin (B1), niacin (B3), och folater.

Översatt från engelska.