Fyra döda i Xinjiang efter knivattack
Kinesisk paramilitär patrullerar på en gata i Urumqi, huvudstaden i Xinjiangprovinsen i Kina, den 4 juli 2010. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Fyra personer ska ha dött i Xinjiangprovinsen i västra Kina efter en knivattack i torsdags. Åtta skadades dessutom av flera andra gärningsmän, enligt statliga medier. En lokal tjänsteman berättade för AP att en av gärningsmännen har gripits.

Den lokala säkerhetsbyrån avböjde att kommentera när NTD Television försökte kontakta dem.

Attacken skedde samtidigt som Kinas ledare samlas i Peking för den 12:e nationella folkkongressen. I torsdags sade Xinjiangs partichef att läget i området är ”under kontroll”.

Li, som bor i området, säger att myndigheterna nu mycket hårt begränsar vad för slags information som får kommer ut.

Li bor i staden Korla i Xinjiang. Han berättade:

– De har inte meddelat om det blir någon utredning. Det kommer inte att offentliggöras därför att det är ett uigurområde. De kommer försöka att tona ner händelsen.

Xinjiang bebos av etniska uigurer, som menar att det faktum att ett stort antal han-kineser flyttar till området hotar deras kultur och religion.

Kinas regim upprätthåller rigorös säkerhet i området då de hävdar att våldsamma extremister har en separatistisk agenda för Xinjiang. Aktivister säger att regimens politik för att hindra religiösa och kulturella yttringar, tvingar dem till protester. Det är fortfarande etniska spänningar i området. 2009 utbröt våldsamma konflikter mellan uiguriska muslimer och han-kineser. 200 människor dödades, enligt statliga medier.

Den lokala byrån för allmän säkerhet har infört utegångsförbud i staden, enligt Radio Free Asia.

Hongkongbaserade Ming Pao sade att de döda var han-kinesiska kvinnor och barn. En kvinnlig lärare som för närvarande bor i staden Kashi i Xinjiang berättade för tidningen att en vän till henne, också lärare, dödades i attacken.

Dilxat Raxit, talesperson för den tysklandsbaserade Uiguriska världskongressen, berättade för Sound of Hope Radio att han fick information om sammandrabbningen den 7 mars. Han sade att en del av hans informationskanaler blockerades av myndigheterna.

Raxit sade att förtrycket mot etniska uigurer har trappats upp i regionen innan de “två mötena”, och han är inte förvånad över att våld har brutit ut under den tid då de två stora politiska mötena äger rum.

– För att upprätthålla ordningen har myndigheterna slumpvis gripit och spärrat in uigurer innan de två mötena. Hela staden är fientlig mot uigurerna. Den rigorösa säkerhetskontrollen har allvarligt påverkat folks normala liv. De visiteras och förhörs fyra-fem gånger om de går ut, sade han.

Research av Jane Lin.

Översatt från engelska.