Fyra barn protesterade på Himmelska fridens torg efter deras mödrar försvann
Polisen i Peking griper fyra barn och fyra vuxna på Himmelska fridens torg den 4 augusti för att de protesterade. Barnen hade rest från Inre Mongoliet till Peking för att leta efter sina mödrar som greps och "försvann" efter att de lämnat in ett klagomål om korruption i sin hemstad. (Foto: Human Rights Campaign in China)


Fyra barn, däribland en tvååring och en åttaåring, reste från Inre Mongoliet till Peking, där de vek ut en banderoll på Himmelska fridens torg för att protestera mot korruptionen i sin hemstad och att deras mödrar försvunnit.

Barnens mödrar, Zhao Yulan och Liu Yazhen från Chifeng i Inre Mongoliet, greps av polisen i Peking den 28 juli efter att de gått dit för att protestera mot korruption inom det lokala styret, enligt en rapport från Human Rights Campaign in China. Barnen har inte hört något från mödrarna sedan dess.

De fyra barnen undvek polisövervakningen och tog sig tillsammans med fyra vuxna hela vägen till flaggzonen på Himmelska fridens torg, där de vecklade ut en banderoll.

Zhao Yufu, en petitionär från Inre Mongoliet som inte deltog i protesten, sade till Epoch Times att polisen i Peking grep de två mödrarna den 28 juli. Lokala myndighetspersoner kom och plockade upp dem, och de har inte setts till sen dess.

– Barnen kom till Peking och rusade fram till flaggzonen för att be om att de ska få tillbaka sina mödrar, sade Zhao Yufu.

– De sprang in i flaggzonen. Zhao Jincai och hans tvååriga syster Zhao Jinghui kom dit först. Efter dem kom Li Hongjie och hennes åttaårige bror, Li Hao, och sedan resten. Polis och civilpolis var snabbt på plats och grep dem, tillade han.

Enligt Zhao Yufu grep Pekingpolisen alla i gruppen, tog deras mobiltelefoner och ordnade så att de kördes hem igen.

Ett av barnen, Li Hongjie, hölls kvar av myndigheterna i sin hemstad i tio dagar.

Två av de vuxna som deltog i protesten heter Chu Dongfang och Wang Yubo och kommer från Heilongjiangprovinsen; det är okänt vad som har hänt med dem. Det finns heller ingen information om de två andra vuxna som var med, Zhao Yunxia och Zhang Jixin.

Översatt av Hsin-Yi Lin. Skriven på engelska av Arleen Richards.

Översatt från engelska