Fyra år senare är epicentrum för jordbävningen i Sichuan fortfarande ödelagt
De vägar som skadades i jordbävningen i Sichuan för fyra år sedan har inte blivit lagade. (Skärmbild från New Tang Dynasty TV)


För fyra år sedan ödelades stora områden i provinsen Sichuan i sydvästra Kina av en kraftig jordbävning: 80 000 dödades och 4 miljoner blev hemlösa.

Den kinesiske författaren Tie Liu (en pseudonym som betyder ”järn” och ”ström”) besökte det mest drabbade området vid skalvets epicentrum i länet Wenchuan. De synerna som mötte honom var lika eländiga som för fyra år sedan.

Liu berättade för den huvudsakligen kinesiskspråkiga NTD Television, att Wenchuan, trots donationer på omkring 12,1 miljarder USD för återuppbyggnad av Sichuan, tedde sig likadant som direkt efter skalvet.

”Jag tillbringade avsiktligt åtta dagar med att åka runt i det drabbade tibetanska området. Rutten började i Lushan och gick sedan till Tianquan, Luding och Wolong, och därefter till Wenchuan”, sade han. ”Ingen hade brytt sig om att reparera den skadade vägen.”

“Till och med polisen sade till mig att rapportera om situationen eftersom de inte har några kanaler för att vädja till regeringen.” Han sade att de berättade för honom att de lokala myndigheterna är korrumperade och bara bryr sig om sina egna intressen.

Många vägar i regionen är fortfarande så svårt skadade att inga fordon kan använda dem. Den korta sträckan mellan Baleng och Wolong tog honom mer än 3 timmar att avverka, sade Liu.

Vägsträckan på cirka 26 km ”har ignorerats helt under de senaste fyra åren” sedan skalvet. Körningen var otäck och farlig”, sade han.

”Varje fel från förarens sida skulle direkt medföra fara”, sade han, vilket kan tolkas som att bilen skulle dyka ner i den närbelägna floden eller köra in i ett nedfallet stenblock.

En boende i Wolong som bara angav sitt efternamn, Yu, sade att hon hoppades att medierna skulle rikta ljuset mot hur förfallna vägarna i området är.

”Dessa [skadade] vägar finns överallt. Förarna råkar ut för ”jordskred orsakade av kraftiga regn som lätt kan dra med sig lösa stenblock”, sade hon.

Liu noterade att de skadade vägarna inte är huvudvägar och lokala tjänstemän bryr sig  nog inte om att reparera dem. Tjänstemännen bryr sig bara om statusprojekt som kan ses av tjänstemän högre upp inom det styrande kinesiska kommunistpartiet, hävdade han.

Lokalbefolkningen pressade Liu för att han skulle samla information från lokalbefolkningen och i sin tur överlämna det till tjänstemän inom kommunistpartiet så att de kan göra något åt saken.

Ortsborna hade sagt till honom att korrumperade tjänstemän i regionen ”omfördelade understödsfonder till husköp” och pekade ut myndigheter inom jordbruksdepartementet.

Yu sade att många offer för jordbävningen från länet Beichuan fortfarande bor i tillfälliga skjul.

Översatt från engelska.