Fyra advokater gripna på grund av fabricerade anklagelser
Yang Jinzhu, en advokat från Hunanprovinsen, har följt fallet om de fyra gripna advokaterna. (Foto: Chen Youxi Academic Network)


Ett team bestående av fyra advokater i Guangxiprovinsen greps för ”anstiftan till mened”, alltså att de skulle ha uppmanat sina klienter eller vittnen att ljuga i rätten. Kinesisk media har skrivit att gripandet av ett helt försvarsteam i ett och samma fall är unikt i den kinesiska rättshistorien. 

De fyra advokaterna, Luo Sifang, Liang Wucheng, Yang Zhonghan och Yang Zaixin, från staden Nanning i Guangxiprovinsen, var försvarsombud i ett fall i staden Beihai där fyra män stod åtalade för mordet på Huang Huanhai som misshandlades till döds.

Under förhandlingarna visade de fyra försvarsadvokaterna upp bevis på att polisen hade torterat de åtalade för att tvinga fram bekännelser. 

De fyra advokaterna har nu själva gripits för att ha ”anstiftat till mened”, enligt artikel 306 i Kinas brottmålslag. Artikel 306 är en lag som ofta missbrukas av myndigheter för att tysta försvarsadvokater. 

Tre vittnen, vars vittnesmål avvek från åklagarsidans version greps också i april av Beihais kommunala säkerhetspolis, anklagade för att ha vittnat falskt. Denna information kom från ett uttalande av en annan Guangxiadvokat, Wu Liangshu, och rapporterades om i 21th Century Business Herald.


Två av advokaterna, Yang Zaixin oxh Yang Zhonghan, fördes bort av polis den 14 juni, och de andra två greps senare. (Foto: Epoch Times arkiv)

Två av advokaterna, Yang Zaixin oxh Yang Zhonghan, fördes bort av polis den 14 juni, och de andra två greps senare. (Foto: Epoch Times arkiv)

Yang Zaixins och Yang Zhonghans familjer har meddelats att de häktats. De andra två advokaternas familjer har dock inte meddelats än, enligt en blogg av Yang Jinzhuo, en advokat från Hunanprovinsen som följer fallet. 

I bloggen står vidare att han flera månader innan gripandet fick material om fallet av Yang Zaixin via expresspost och även att Yang bett honom försvara honom. Yang Zaixin skrev upprepade gånger att han inte haft för avsikt att uppmuntra andra till mened. 

Efter att ha noggrant undersökt fallet drog han slutsatsen att Yang Zaixins handlingar inte innebar ”anstiftan till mened”.

Yang Xuelin från advokatbyrån Sinotrust höll med: 
– Baserat på det material som Yang Jinzhu publicerat finner jag att anledningen till att de fyra advokaterna gripits är att de upptäckt och avslöjat hur polisen tvingat fram bekännelser med tortyr, och inte hade med insamling av bevis till utredningen att göra, sade han till Business Herald.  

Åtalet mot de fyra advokaterna följer efter ett annat uppmärksammat fall där den kände brottmålsadvokaten Li Zhuang, som stod inför liknande anklagelser, dömdes till 18 månaders fängelse, något som chockerade Kinas jurister. Li släpptes den 13 juni.

Det här senaste fallet med de fyra gripna advokaterna har lett till stor oro inom det nationella advokatsamfundet. Flera inflytelserika medlemmar av samfundet lyssnade på Yang Jinzhus analys av fallet och satte snabbt ihop ett team med advokater för att kunna bistå dem, enligt Yang Jinzhus blogg. 


Häktningsbeslutet mot advokaten Yang Zaixin, som gavs till hans familj. (Foto: Från advokaten Yang JInzhus blogg)

Häktningsbeslutet mot advokaten Yang Zaixin, som gavs till hans familj. (Foto: Från advokaten Yang JInzhus blogg)

Förföljelse av brottmålsadvokater har blivit vanligt i Kina. En advokat från Nanning sade till Business Herald att några advokater i staden rentav privat har diskuterat att inte ta brottmålsfall längre.

Chen Youxi, chef för Zhejiangbaserade advokatbyrån Capital Equity sade även han till Business Herald att en inofficiell strejk mot att ta brottmål redan förekommit bland vissa jurister. Särskilt de som har det bra ekonomiskt har slutat försvara i brottmål.  

Artikel 306 är det främsta hindret i den kinesiska brottmålslagen som hindrar advokater från att arbeta i Kina enligt organisationen Human Rights in China. Den tillåter åklagare att gripa advokater för ”mened” eller ”falskt vittnesmål”. Advokaterna kan själva bli de åtalade, anklagade för att ha förstört eller fabricerat bevis, tvingat eller uppmanat ett vittne att ändra vittnesmålet. Dessa åtalspunkter kan ge upp till sju års fängelse.

Artikel 306 används ofta av polis och åklagare som ett sätt att skrämma försvarsadvokater så de inte ska ifrågasätta bekännelser, som ofta framtvingas under tvång och tortyr. Kinesiska advokater har blivit allt mindre benägna att ta brottmål eftersom de är rädda för att åtalas. Statistik visar att det genomsnittliga antalet brottmål som advokater i Peking tar sig an har sjunkit till färre än ett per år och advokat, enligt Business Herald.

– Fallet med Li Zhuang visar tydligt den stora risk som brottmålsadvokater tar i Kina idag när de tar sig an ett mål och utgör en påminnelse för dem att vidta åtgärder för att skydda sig, sade Yang Zaixin i en intervju med New Tang Dynasty Television efter att Li ZHuang släppts från fängelset.  

Yang, som nu är en av de fyra gripna advokaterna, var rädd att han kunde bli nästa Li Zhuang. I maj lämnade han ett meddelande till en vän där han uttryckte att han trodde att Beihais kommunala säkerhetspolis ville sätta dit honom för anstiftan till mened. 

”Om jag inte postar meddelanden på nätet på ett tag så betyder det att jag gripits. Jag ber er att undersöka saken om det händer,” skrev Yang till sin vän enligt en rapport från Voice of America den 16 juni. 

Yang har arbetat i flera år inom mänskliga rättigheter och har representerat Falun Gong-utövare och offer för tvångsvräkningar och markstölder begångna av statliga tjänstemän. Han har kallats till förhör och misshandlats åtskilliga gånger och har fått vänta på att få sin advokatlicens förnyad i den årliga registrerings- och revisionsprocessen, enligt en rapport från den kinesiska organisationen Chinese Human Rights Defenders.

Översatt från engelska