Fusk och korruption vanligt i Kinas armé
Kommunistpartiet lägger att mer pengar på militären, vars effektivitet inte motsvarar den ekonomiska satsningen. Bilden visar Kinesiska arméns huvudkvarter i Hongkong. (Foto: Alex Ogle/AFP/getty Images)


På senare år har Kinas militärbudget stadigt ökat och för 2014 uppskattas den ligga på en dryg biljon svenska kronor, att jämföra med 300 miljarder för 2003. Det innebär dock inte att folkets befrielsearmé, som den kallas, är särskilt kapabla att befria någon.

Armén står inför en hel rad olika tekniska och organisatoriska problem, och det är framför allt dålig träning, förvärrad av en kultur av fusk och korruption, som hotar att allvarligt begränsa dess kapacitet.

Flera olika rapporter från kinesiska medier avslöjar riggade drillar och övningar. Både mannarna själva och officerarna var ansvariga för fusket.

Enligt en artikel i Hongkongtidningen Apple Daily från 2014 har 319 officerare nyligen bestraffats för att ha hjälpt soldaterna att förfalska sin träning.

Hjälpte de svagare

Den 24 april rapporterade Kinas statliga TV, CCTV, att en officer som övervakade arméns 42:a pansarbrigad under en övning i södra Kina upptäckte att soldater bröt mot reglerna.

Under övningen hade soldaterna rökbehållare fästa vid hjälmen som skulle utlösas om de blev ”träffade”. Ett lag, som var trötta på att förlora hela tiden, tog helt enkelt bort behållarna och blev ”odödliga”.

I en annan incident nyligen, som rapporterades om i statliga People’s Daily, fuskade det motoriserade infanteriet i 40:e armégruppen på en långmarsch genom att ta bort en del av utrustningen.

Under ett 3 km långt lopp hade soldaterna i samma grupp fått hjälp av sina överordnade, som satte ut väldigt starka soldater på olika punkter längs vägen. Deras jobb var att hjälpa till att släpa de svagare soldaterna mot mållinjen, så att alla klarade banan, enligt Apple Daily. De ansvariga officerarna bestraffades.

I december 2013 ersattes den taggtråd som soldaterna skulle krypa under på en hinderbana med gummiband, enligt statliga Huanqiu Net. För att göra nattövningar lättare hölls de i skymningen eller på nätter med fullmåne.

”Förbättring” av pansarstyrkorna

En armépublikation rapporterade i oktober 2013 att infanteriet hade sprutat vatten på marken för att hindra damm från att virvla upp när stridsvagnar skulle skjuta prick. Dessutom hade man märkt ut målen och platserna noggrant i förväg, så att det blev nästan omöjligt att missa.

I december samma år rapporterade armén att en pansarbrigad från Guangzhou i södra Kina hade fått strålande resultat på en 5 km lång terrängmarsch. Knepet i det fallet var helt enkelt att kapa banan med flera hundra meter.

Bränsleslöseri för seger

Hu Zhiming, tekniker på New York-baserade New Tang Dynasty Television, tjänstgjorde tidigare på en arméflygbas i Kina. I en intervju 2013 beskrev han hur de överordnade tog emot mutor för att öka statistiken för ”sannolikheten för seger” under simulerade luftstrider. Det var vanligt att fiffla med radar och elektronisk utrustning för att ge den ena eller den andra piloten en fördel, sa Hu. Officerarna deltog i fusket, och informerade inte sina överordnade. I vissa fall uppmuntrades de till och med av sina överordnade att fabricera resultaten.

Under verklig flygträning, beskrev Hu, släppte piloterna medvetet ut bränsle i luften, för att få det att se ut som om de hade flugit längre än de faktiskt hade. ”De slösar bara med resurser”, sade Hu.

Även den kinesiska flottan har sin beskärda del av fuskare. I december 2013 rapporterade Kinesiska Oriental Daily att tre kaptener fråntogs sitt befäl efter att man kommit på att de bluffade under övningarna. Under en ubåtsövning i Sydkinesiska havet ska ubåtskaptenerna ha fått fördelar genom ”manuell” navigering, medan kaptenerna på skeppen på ytan fifflade med radarutrustningen, så att en flotta som spelade fiender blev lättare att upptäcka.