Fuglesang: Sista promenaden starkast
USA, KENNEDY SPACE CENTER : Discoverys specialist Joan Higginbotham (V) från USA och Christer Fuglesang (H) från Sverige. /Foto: AFP/Pool)


Christer Fuglesang var strålande glad när han träffade svenska journalister i Florida. Han avslöjade att den sista, extra insatta rymdpromenaden är den upplevelse som han i alla fall just nu tycker var starkast.

Christer Fuglesang kom på ett strålande gott humör till ett hotell i Cocoa Beach i Florida när han i dag träffade svenska journalister.

Han fick om och om igen berätta om vilken den häftigaste upplevelsen varit och kom fram till att den sista, extra insatta rymdpromenaden är den upplevelse som han i alla fall just nu tycker var starkast.

– Vi visade att vi kunde lösa problem i realtid med improviserade verktyg. Jag hängde längst upp på rymdstationen och såg jorden glida förbi under mig.

Han sade att det var omöjligt att beskriva känslorna efter alla upplevelser han varit med om. Det överträffade alla förväntningar.

En bieffekt var att han de första dagarna hade svårt att sova på grund av allt han tagit in under dagen.

Landningen sent på fredagen upplevde han inte som riskfylld på något sätt och så här sade han skrattande om att åter kunna känna kroppens tyngd:

– När jag vred på huvudet kändes det som om jag tagit några drinkar för mycket och när jag vaknade upp i dag kändes det som en liten bakfylla.

Det europeiska rymdorganet ESA:s besked till Fuglesang om att han garanterat får en ny chans till rymdfärd verkade han uppskatta mycket.

– Jag vill absolut upp igen, sade han.

Exakt klockan 23.32.12 svensk tid på fredagen landade Discovery på Kennedy Space Center i Florida i vad Nasachefen Mike Griffin beskrev som en ”perfekt landning”.

Några timmar senare träffade
Svenska Rymdstyrelsens generaldirektör Per Tegnér Christer Fuglesang under 15 minuter i besättningens inkvartering. TT hade möjlighet att skicka med en fråga: Vad längtar du mest efter nu?

En lugn jul med familjen, blev svaret enligt Tegnér. Han berättade också att Fuglesang verkade vara vid förvånansvärt god vigör:

– Jag tyckte att han såg enormt pigg ut om än kanske lite trött på ögonen.

– Han sade att han hade lite balansproblem, men det var inget bekymmer.

Tegnér förmedlade också att Fuglesang tyckte att den långa väntetiden har uppvägts av den fantastiska upplevelse han har varit med om.

– Rymdfärden överträffade alla hans förväntningar.

Under Discoverys extravarv runt jorden i väntan på bättre landningsväder i Florida kunde Christer Fuglesang titta ut över Sverige och norra Europa som var helt utan moln. En enorm upplevelse, berättade han.

– Dessutom var det norrsken över norra Sverige och norrsken njuter han extra mycket av, sade Tegnér.

Enligt Tegnér underströk Fuglesang hur tillfreds han var med lagarbetet mellan astronauterna utanför rymdstationen, de innanför och kollegorna på marken i Houston.

– Det tyckte han tydligt visade på professionaliteten i rymdorganisationen.

Tegnér och Fuglesang fick sin pratstund i ett mötesrum i besättningens inkvartering. Bredvid låg ett stort vardagsrum där astronauternas familjer samlats, bland dem Lisa Fuglesang och barnen.

Enligt Tegnér skulle besättningen sova på hotell och på lördagen flygas till Houston för en välkomstceremoni där.

De diskuterade också Fuglsesangs fortsättning som astronaut.

– Det är alldeles klart att han vill upp igen. Han har ingalunda blivit avskräckt utan det motsatta.

Och allt talar för att den svenske astronauten kommer upp i rymden igen. Michel Tognini, chef för europeiska rymdorganisationen ESA:s astronautkontor, sade på fredagen att Fuglesang kommer att göra fler rymdresor.

– Han kommer att flyga igen. Det råder brist på astronauter med erfarenhet av rymdpromenader och nu är Christer en av de mest erfarna, säger han.

På nattens presskonferens var Nasachefen Mike Griffin på en direkt fråga inte beredd att utfärda några löften om nya rymdfärder för Fuglesang eller någon annan i besättningen. Men han tillade att de flesta astronauter gör mer än en resa.

Han berättade att han efter landningen hade gratulerat Christer Fuglesang till en superb insats.


USA, KENNEDY SPACE CENTER : Rymdfärjan Discovery glider in för landning den 22 december 2006 på Kennedy Space Center, Florida och avslutar nästan 13 dagar långa uppdraget i rymden. (Foto: AFP/Pool)

USA, KENNEDY SPACE CENTER : Rymdfärjan Discovery glider in för landning den 22 december 2006 på Kennedy Space Center, Florida och avslutar nästan 13 dagar långa uppdraget i rymden. (Foto: AFP/Pool)