Fuglesang hoppas på ny rymdfärd
På torsdag morgon anlände Christer Fuglesang till Sverige, hundratalet människor välkomnande honom på flygplatsen. (Foto:AFP/Robert Sullivan)


Ett stort medieuppbåd och många entusiaster fanns på plats för att välkomna rymdfararen Christer Fuglesang när planet från New York i morse punktligt landade på Arlanda. Ur högtalarna brusade lägligt Life on Mars med David Bowie.

I ankomsthallen skyndade ett hundratal människor till för att välkomna honom.

Bland dem var elever från Thunmanskolan i Knivsta som viftade med svenska flaggor och löpsedlar med texten Välkommen hem Christer! Äntligen tillbaka på svensk jord. Det var elever från den skolan som fick direkt kontakt för en frågestund när Fuglesang färdades i rymden.

Jubelrop och applåder bröt ut i den stora och brokiga välkomstkommittén när Fuglesang något fördröjd kom ut från tull och passkontroll.

Han tackade hela svenska folket för det intresse och det stöd som han känt.

– Delad glädje är dubbel glädje. Kan man då dela den med nio miljoner andra blir det väldigt mycket glädje, sade Fuglesang.

Hans hustru Lisa är med honom på hemlandsbesöket och fick en stund dela rampljuset med honom. Fuglesang hoppas att hans rymdresa ska öka intresset för rymden och naturvetenskapen i Sverige.

Rymdminister Maud Olofsson lyfte i sitt välkomsttal till Fuglesang fram hans målmedvetenhet och det faktum att han aldrig gav upp trots att han måste vänta så många år på sin rymdresa.

– Vill man något viktigt, ska man inte ge sig, sade Olofsson.

Fuglesang, som minns tiden i rymden som två väldigt tekniska veckor, hoppas på en rymdfärd till.

TT: Är det inte trångt i kön till kommande rymdfärder?

– Jag hoppas att det kan bli en till men det lär väl dröja ett par år i all fall. Bland ESA-astronauterna är vi inte så många men å andra sidan har vi ju heller inte så många platser för européer. Vi får väl se, en hyfsad chans tycker jag att jag har, sade Fuglesang.

Fuglesang anlände senare några minuter före utsatt tid till regeringsbyggnaden Rosenbad. Med sig hade han sin hustru Lisa och ett bildcollage från rymdfärden med en svensk flagga i ena hörnet.

– Flaggan var med på hela resan, sade Fuglesang efter att ha överlämnat collaget till statsminister Fredrik Reinfeldt.

Förutom Reinfeldt mötte partiledarna Maud Olofsson, Lars Leijonborg och Göran Hägglund upp i entrén när Fuglesang anlände. Efter ett par minuter försvann sällskapet in till lunch.


Rymdminister Maud Olofsson höll ett kort tal för Fuglesang. Även Reinfeldt, Lars Leijonborg och Göran Hägglund mötte upp i entrén när Fuglesang anlände. (Foto: AFP/ Claudio Bresciani)

Rymdminister Maud Olofsson höll ett kort tal för Fuglesang. Även Reinfeldt, Lars Leijonborg och Göran Hägglund mötte upp i entrén när Fuglesang anlände. (Foto: AFP/ Claudio Bresciani)