Fuglesang: "Det känns bra"


Christer Fuglesangs rymdpromenad har inletts och uppdraget att montera en två ton tung byggdel ska på rymdstationen ISS har börjat.

– Det känns bra, säger Christer Fuglesang i Nasas direktsändning.

Joan Higginbotham och Sunita Williams styr robotarmen inifrån rymdstationen. De ska föra P5 till en position cirka 20 centimeter från P4, med hjälp av Fuglesangs och Curbeams instruktioner.

– Mycket lovande, sade svensken.

– Det ser bra ut på båda sidor, bekräftade amerikanen.

Finliret med inpassningen verkar gå helt enligt plan. Via Fuglesangs hjälmkamera syns hur den två ton tunga P5 verkar sväva lätt för hans hand. Långt därunder passerar jorden. I denna hastighet, cirka 28 000 km/tim, tar ett varv 90 minuter. Det betyder att astronauterna kommer att uppleva flera soluppgångar under sin rymdpromenad.

Tv-bilderna från Nasa är skarpa, men stundtals är kommunikationen svår att tolka. Curbeams bullrande skratt vid ett tillfälle gick dock inte att missförstå: allt flyter på bra där uppe.

De två måste mycket försiktigt föra P5 förbi en strömförande box med bara några centimeters marginal. Sedan fäster de P5 med en batteridriven bultdragare.

Fuglesangs och Curbeams hjälmkameror visade hur de förflyttade sig längs med rymdstationen. De har två säkerhetslinor som de häktar av och på om vartannat så att de hela tiden är fastkopplade.

På fackverkets babordssida. Där väntar på rymdfärjans robotarm påbyggnadsdelen P5 som de ska montera fast med delen P4, ett precisionsarbete med små marginaler.

Kommandon kommer tätt från Houston. Christer Fuglesang låter helt lugn i sin kommunikation med markkontrollen.

Både Fugelsang och amerikanen Robert Curbeam var ute strax före klockan 22. Fuglesang är den förste svensken ute världsrymden.

Amerikanen gick ut först och svensken langar ut utrustning till honom.