Frustrerande äktenskaplig kamp i filmen "Blue Valentine"
Ryan Gosling och Michelle Williams är huvudpersonerna i äktenskapsskildringen "Blue Valentine" som har biopremiär på fredag. (Foto: AFP / Loic Venance)


 • Titel: Blue Valentine
 • Produktionsår: 2010
 • Produktionsland: USA
 • Regi: Derek Cianfrance
 • Medverkande: Ryan Gosling, Michelle Williams m fl.
 • Biopremiär: 110401
 • Mycket mer intimt än så här kan det inte bli; regissör Cianfrance berättar en historia om det gifta paret Dean (Gosling) och Cindy (Williams). Han formligen dissekerar deras förhållande och visar oss de bästa och de sämsta stunderna. Det är en minst sagt stark upplevelse med ypperligt spel av de två huvudrollsinnehavarna.

  Filmen berättas på två tidsplan som löper parallellt under hela filmen. Den ena historien är om hur Dean och Cindy träffades. Det andra planet visar oss hur deras förhållande raserar. Det är dock det senare, när förhållandet börjar gå sönder, som är mest intressant, kanske just på grund av att känslorna stormar, vilket ger skådespelarna lite mer utrymme att röra sig på.

  Inte för att de behöver mer utrymme att röra sig på. Trots att skådespelarna varken är särskilt gamla eller är särskilt välkända namn, är de två av sin generations bästa skådespelare. Ryan Gosling (f. 1980) är nog mest känd för att ha medverkat i snyfthistorien ”The Notebook” (Nick Cassavetes, USA, 2004), men han är definitivt mer än bara ett vackert yttre; 2007 oscarnominerades han för sin roll i ”Half Nelson” (Ryan Fleck, USA, 2006). I denna film är han till och med ännu bättre än han var i ”Half Nelson”; skulle man fråga mig varför han då inte fick en oscarsnominering för denna film, skulle jag inte ha något bra svar. Michelle Williams (f. 1980) är nog mest känd för två saker. För det första hade hon en av huvudrollerna i den mysiga och smått pretentiösa ungdomsserien ”Dawson’s Creek” (Kevin Williamson, USA, 1998-2003). Sedan var hon även tillsammans med den australiensiska skådespelaren Heath Ledger, som skapade stora rubriker när han, blott tjugoåtta år gammal, dog av en överdos endast ett par månader innan ”The Dark Knight” (Christopher Nolan, USA/Storbritannien, 2008) hade premiär. De var inte längre tillsammans när han dog, men Williams blev ändå omskriven en hel del efter Ledger gått bort, kanske mest på grund av att hon är mor till hans dotter. Men, precis som Gosling, är Williams så mycket mer än bara en tonårsidol. Till skillnad från Katie Holmes (som mest är omskriven på grund av hennes förhållande till Tom Cruise), den andra kvinnliga huvudrollsinnehavaren från ”Dawson’s Creek”, har Williams varit väldigt aktiv som skådespelare. För det mesta är hon med i mindre produktioner, som erbjuder utmanande roller. Hon fick en oscarsnominering för sin roll i ”Blue Valentine”. Det var dock inte hennes första. Första gången hon blev nominerad var för sin roll i ”Brokeback Mountain” (Ang Lee, Kanada/USA, 2005). Och jag misstänker att hon en dag kommer att gå hem med en statyett.

  De bästa scenerna i filmen är när Dean och Cindy bråkar. Det intressanta är att de improviserade en hel del. Regissör Cianfrance sa till Williams att undvika att ge Gosling ett konkret svar, medan han sa till Gosling att kräva svar. Detta gör att varje scen blir en frustrerande kamp. Det är bitvis jobbigt att se denna film, då man märker hur de två karaktärerna lider i sitt förhållande. Men detta är samtidigt vad som gör filmen så bra, då de bästa filmerna är de som får oss i publiken att känna mest.