Fruktflugor förgiftar parasiter med alkohol
En ny studie visar att fruktflugor kan medicinera sig själva med alkohol för att undvika att dö på grund av parasiter. (Foto: André Karwath/Wikimedia Commons)


Människor använder alkohol för att desinficera sår, men vissa insekter tar det ytterligare ett steg genom att äta mat som innehåller alkohol för att bli av med parasiter.

Fruktflugor är motvilliga värddjur för vissa endoparasitiska getingarter som lägger sina ägg inuti fluglarven med en giftinjektion som hjälper till att dämpa immunförsvaret mot getingarna och gör det möjligt för äggen att kläckas. När de små getingarna kommer fram så börjar de äta flugorna levande.

Infekterade fluglarver av fruktflugan Drosophila melanogaster kan emellertid undvika denna olyckliga död genom att medicinera sig själva med alkohol.

”Vi upptäckte att alkohol skyddar fruktflugorna från att bli parasiterade av getingarna, och att alkoholkonsumtion också efter att de har blivit infekterade kan göra så att getingarna som växer inuti dem dör”, sade forskningsledaren Todd Schlenke på Emory University i ett pressmeddelande.

”Förvånansvärt nog söker fluglarven aktivt upp mat innehållande etanol när de infekterats, vilket visar att de använder alkohol som en medicin mot getingarna.”

Detta alkoholsökande beteende kan hjälpa till att hindra getingarna från att lägga sina ägg i fluglarven till att börja med.

”D. melanogaster har en speciell förmåga att tolerera höga halter av alkohol”, förklarade Schlenke. ”Det verkade möjligt att denna förmåga skyddar flugorna från parasiter.”

Även utan sitt immunförsvar mot getingar så kan vissa flugor överleva parasiter helt enkelt genom att konsumera alkohol.

”Dessa små fruktflugor, samma flugor som flyger runt de bruna bananerna i fruktskålen, tar komplexa beslut om hur mycket alkohol de ska konsumera baserat på huruvida de har parasiter i sig eller ej” avslutade Schlenke.

Upptäckterna kommer att publiceras i Current Biology i mars.

Översatt från engelska.