Fruktansvärd situation för evakuerade libyer
Utländska arbetare från Nigeria, Ghana och andra afrikanska länder trängs tillsammans med sina tillhörigheter på flaket till en lastbil när de försöker lämna den belägrade staden Misrata den 18 april (Foto: Chris Hondros/Getty Images)


Kuststaden Misrata, som ligger 24 mil från Libyens huvudstad Tripoli, har varit det viktigaste slagfältet i striderna mellan rebellerna och Moammar Gadaffis styrkor. Civila som har lämnat staden säger att situationen där är svår, det finns för lite mat, vatten och medicinsk utrustning och det ligger döda kroppar på gatorna.

Gadaffis styrkor har ständigt beskjutit hamnstaden, den tredje största i det hårt ansatta nordafrikanska landet. Under de senaste fyra dagarna har beskjutningen intensifierats Rapporter från människorättsorganisationer säger att regeringsvänliga styrkor också har använt klusterbomber, en ammunition som har förbjudits i ett internationellt fördrag.

– Vi kunde höra hur krypskyttar sköt folk på gatan utanför, berättade Mariam Doua, lärare i Misrata, till IRIN, FN:s nyhetsbyrå för mänskliga rättigheter. Sedan kom rebellerna för att föra oss i säkerhet mitt i natten, när milisen låg och dåsade. Vi höll för barnens munnar och sprang barfota ut på gatan.

Doua sade att hon och de andra evakuerade hade tagit sig till hamnen och gått ombord på en fiskebåt på väg till Benghazi, ett rebellkontrollerat fäste. Än så länge finns det ingen organiserad flyktväg ut ur den krigshärjade staden.

Doua och hennes familj hade gömt sig i familjens hus på Tripoli Street, huvudgatan i staden, och bott i en släktings hus i två veckor där de levt på flaskvatten och ”några burkar mat” innan de lämnade staden, sade IRIN.

Allvarligare är att det rapporteras om att det pågår massakrer helt öppet i Misrata.  Douas svärmor, Halima, sade att hennes son skjutits av krypskyttarna och att hon sett hela familjer ligga döda på gatorna.

Human Rights Watch sade att mer än 267 kroppar fördes till ett sjukhus den 15 april och majoriteten av dem är civila.

– En annan av mina söner har evakuerats till ett sjukhus i Tunisien. Den tredje deltar fortfarande i striderna i Misrata. När vi lämnade var gatan en krigszon Det var lik i rännstenen och på grönsaksmarknaden. Gadaffi milisen våldtog kvinnor, slaktade män och dödade barn, sade hon till en humanitär nyhetsbyrå.

Raju, är en indisk tandläkare som nyligen flyttat till Libyen.
– Situationen i området är ”fruktansvärd” jag har haft mardrömmar de senaste tre veckorna. Jag gömde mig i ett hus med mycket lite mat och vatten i 20 dagar och levde på det som rebellerna kunde ge mig, när det var säkert att göra det. En natt landade en missil på balkongen, sade han.

Under de två månaderna med strider har mer än 500 000 människor evakuerats från landet, enligt en rapport som FN släppte på måndagen. Ytterligare 300 000 människor har fördrivits.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade att rebellerna och Gadaffis styrkor måste komma överens om vapenstillestånd innan den humanitära situationen förvärras.

– Det är absolut nödvändigt att makthavarna i Libyen slutar slåss, slutar att döda människor, sade Ban Ki-Moon och tillade att FN kommer att öka sitt humanitära bistånd till civila.

Översatt från engelska