Frön för framtiden - om unga försäljare, trädgårdsdrömmar och regn
(Foto: AFP/ Jim Watson)


Idag har jag köpt årets första fröer. Mitt i regnrusket ringer det på min dörr och jag tittar förvånat på killen som står ute i regnet. Han har inte bråttom men frågar mig om jag vill köpa fröer av honom. Visst finns det många dörrknackare nu för tiden främst av den yngre sorten vid maj och till jul.

Det är inte ofta jag handlar men den här gången tackade jag faktiskt ja till erbjudandet främst på grund av att jag imponerades av att denne unge handelsman i 10- årsåldern trotsat vädrets makter och tappert gett sig ut på marknaden för att sälja inte allt för lukrativa små påsar av frön. Grabbens ödmjuka framtoning och serviceanda fick mig att slå mig ner på förstutrappen för att undersöka vad som erbjöds i den tjocka katalogen.

Sen måste erkännas att ett akut ha begär satte in när jag såg all dessa rara små växter. Efter att ha drömt mig bort till en prunkande och doftande värld fick så realisten i mig slutligen gehör, vilket begränsade mig till några nya spännande sorter.
Vi småpratade lite medan vi gjorde registerövningar med beställningsnummer och sortnamn och det visade sig att han var debutant som försäljare inom branschen. Efter att förhört mig om han hade en kompost hemma tipsade jag honom om att prova odla squash på den och han tackade uppriktigt. Själv hade han för avsikt att främst odla morötter.

Ja, vad blev det då?
Även denna säsong är det stort med “svarta” växter i alla former, till min glädje är de snarare djupt purpurfärgade än svarta. För att hänga med i modesvängen skall jag i år debutera som brysselkålsodlare av svart modell– ju mer färg på grönsaken, desto nyttigare sägs det. En ny sorts liten slanggurka av västeråstyp får flytta in i växthuset och på fönsterbrädan skall jag bli min egen leverantör av den verkligt söta örten Stevia. Denna fantastiska oansenliga ört som är många hundra gånger sötare än vanligt socker utan tillstymmelse till kalorier. Av den skall jag nypa lite då och då när jag blir sugen på nåt sött. Den har en lätt dragning åt lakrits och passar bra till deserter och i teet. Speciellt spännande eftersom den inte är helt vanlig i handeln ännu.

En klassisk ringblomma men med tvåfärgade kronblad – läckert gul ovansida och mörkare undersida. Den ska jag strö ut lite varstans som om fåglarna gjort jobbet. Kanske blir det till en läkande ringblomssalva eller strålande färgklick i portlacksalladen – detta goda lilla ogräs.

Tänk att det mesta vill växa av naturen. Av gott frö kan det bli nyttig mat, vackra växter eller gamla träd. Kanske har det idag såtts ett frö till en framtida framgångsrik entreprenör hos detta dörrknackande gossebarn. Tänk vad det växer bra när det regnar!