Frökenfiskens signalsubstans larmar otippade räddare
Den gula citronfrökenfisken, en korallrevsfisk som avger en alarmsubstans när den fångats av en rovfisk. Substansens dubbla verkan har nu klarlagts av en svensk-australisk forskargrupp. (Foto: Oona Lönnstedt)


En liten frökenfisk i akvariet fångas av en rovfisk. Det borde rimligtvis innebära slutet för den. Men forskare har nu upptäckt en oväntad överlevnadsstrategi. Bytesfisken lockar dit fler rovfiskar som stör den första så att den får svårt att hålla kvar sitt byte.

När en frökenfisk fångas av ett rovdjur och skadas, slår den larm genom att avge en kemisk substans från kroppen. Andra småfiskar i närheten varnas och tar chansen att gömma sig.

Länge föreföll det som om den fångade frökenfisken bara hjälpte andra individer att överleva. Detta krockade med evolutionsteorin. Enligt den borde de gener selekteras fram som ökar individens egna chanser att överleva och fortplanta sig.

– I decennier har forskare diskuterat den evolutionära härkomsten av dessa kemiska alarmsignaler, berättar fiskekologen Oona Lönnstedt i ett pressmeddelande.

Oona Lönnstedt vid Uppsala universitet har tillsammans med Mark McCormick vid James Cook University i Australien studerat dessa korallrevsfiskar. Resultaten har de nu redovisat i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

De två forskarna berättar att den kemiska larmsubstansen har två effekter. Samtidigt som den varnar andra bytesdjur lockar den fler rovfiskar till jaktområdet. Även på Stora Barriärrevet fungerade det så här. Forskarna bevittnade i laboratorieförsök hur de nytillkomna rovfiskarna försökte stjäla bytet.

– Fler rovdjur torde spontant innebära större fara, men vi upptäckte att ytterligare rovdjur störde rovfiskens jaktförlopp, vilket gav bytet en större chans att fly, sade Mark McCormick i pressmeddelandet.

– När de små frökenfiskarna tagits av ett rovdjur hade de nästan ingen chans att undfly sitt öde som rovdjurets nästa måltid. Men, när ytterligare ett rovdjur var attraherat till jaktområdet, så lyckades bytet fly 40 procent av gångerna, fortsatte Mark McCormick i pressmeddelandet.

Nu hade man alltså hittat frökenfiskens strategi för att också rädda sig själv. Den ser till att det blir kamp om den så att rovfisken inte klarar att mota bort tjuvarna och samtidigt hålla den kvar. Den kan då komma loss och gömma sig.