Fritt fram döda iranska agenter


Amerikanska soldater i Irak har fått tillstånd att fånga eller döda iranska agenter i landet, rapporterar The Washington Post.

Syftet med åtgärden, som vidtogs i höstas, är att försvaga Irans inflytande i regionen och förmå regimen att överge sitt omstridda kärntekniska forskningsprogram, uppger tidningen.

I över ett år har USA:s militär enligt tidningen i hemlighet gripit iranier i Irak och hållit dem fängslade i upp till fyra dagar. DNA-prover och fingeravtryck har tagits från fångarna, som har också har fotograferats. Denna metod, kallad ”fånga och släpp”, var tänkt att sätta press på Iran utan att trappa upp konflikten.

De nya reglerna är just en sådan upptrappning.

– Det kostade inget för iranierna, säger en källa till tidningen.

– De skadar vårt uppdrag i Irak, och vi slog knutar på oss själva för att inte slå tillbaka.

USA anklagar Iran för att driva ett omfattande nät av hemliga agenter som destabiliserar Irak. Särskilt sägs deras uppgift vara att stödja de shiamuslimska miliser som i sin tur misstänks stå bakom dödspatrullerna som lämnar mängder av stympade lik efter sig på Bagdads gator.

Hittills har USA presenterat få bevis för den iranska verksamheten, men i veckan sade USA:s Bagdadambassadör Zalmay Khalilzad att flera iranier har gripits den senaste månaden och att anklagelserna mot dem ska offentliggöras inom kort.

De nya reglerna gentemot iranier i Irak gäller underrättelseagenter och medlemmar av Revolutionsgardet, men inte civilpersoner och diplomater, skriver The Washington Post, vars källor uppger att det i normalfallet finns cirka 150 iranska agenter i Irak.

Än så länge finns det inga rapporter om att USA har brukat dödligt våld mot iranier i Irak, men enligt tidningen Vita huset uppmanar befälhavarna i Irak att utnyttja denna möjlighet.