Frisläppte kinesiske advokaten misstänks sitta i husarrest
Advokaten Gao Zhisheng med sin familj, innan han arresterades. (Foto: The Epoch Times)


Den kinesiske advokaten Gao Zhisheng verkar inte ha haft kommunikation med någon utifrån sedan han frisläpptes strax innan jul. Gao dömdes till tre års villkorligt fängelse för ”omstörtande verksamhet” efter att ha öppet uppmanat det kinesiska kommunistpartiet att upphöra med sitt våld mot kinesiska medborgare.

Gaos dom gäller i 5 år, vilket innebär att han kan tvingas avtjäna straffet när som helst under den perioden om myndigheterna dömer honom för något ”brott”.

För närvarande verkar det som om Gao sitter i något slags hårt kontrollerad husarrest. Enligt en volontär som är involverad i att rädda Gao är blockaden runt hans hus mycket tät. Varken Gaos familj i Shaanxiprovinsen eller hans vänner i Peking har hört något av honom.

Volontärerna som försöker hjälpa advokaten Gao tror att han är fortfarande i Peking, men har inte kunnat hitta några spår av hans 13-åriga dotter, och vet inte heller om hon går i skolan.

Hu Jia, en demokratiaktivist bosatt i Peking, sade att försöken att rädda Gao måste fortsätta under 2007 till dess att han på riktigt återfår sin frihet.

Han har deltagit i försöken att rädda Gao och sade att han inte hört av Gaos dotter på sju dagar. Situationen är mycket ovanlig och visar att kommunistpartiet har gjort stora ansträngningar för att stoppa all typ av information om Gao från att nå ut.

Enligt en källa försöker Peking med alla medel hindra alla typer av kontakt mellan Gao och yttervärlden. De har för avsikt att utvisa honom från Peking och sända tillbaka honom till Xinjiang där han tidigare arbetat, eller till hans hemstad i Shaanxiprovinsen.

Hu Jia bekräftade att han hört liknande nyheter från sina privata källor.

Hu sade att han inte bekymrar sig med huruvida Gao kommer att överklaga, ”eftersom denna rättegång var olaglig från början”. Han tror att kommunistpartiet blockerar alla sätt för Gao att kommunicera med omvärlden eftersom det ligger i deras intresse.

När det gäller huruvida regimen kan tänkas försöka utvisa Gao från Peking är han mycket oroad: ”När polisen förde bort mig den 16 februari 2006 kämpade jag emot först, men de var så många och de tryckte mitt huvud mot golvet i bilen, tryckte upp mina händer på ryggen och satte en svart huva över mitt huvud….Hade jag något val i den situationen? Om kommunistpartiet skickade en bil till Gaos hus och sade till hela familjen att gå in i den, vem skulle kunna göra något åt det? Våld är stark maktfaktor i det här landet!”

Han sade vidare, ”Kommunistregimen avslutade Gaos fall innan slutet på 2006 och vill att det ska vara historia”. Detta betyder att han och hans familj kommer att fortsätta att vara i samma situation, under konstant bevakning av kommunistregimen – som om de var i fängelse – åtminstone fram till 2011. Vi kan inte låta detta ske. Från första januari 2007 måste vi sätta igång en storskalig räddningsaktion. Kommunistpartiet bygger en mur mellan Gao och omvärlden, och vi måste riva ner denna mur!”

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/6-12-30/49899.html

 

Tidigare artiklar:

Pekingolympiaden och Gao Zhishengs dom

http://www.epochtimes.se/articles/2007/01/01/10904.html

Gao Zhisheng dömd till 3 års fängelse villkorligt

http://www.epochtimes.se/articles/2006/12/23/10808.html

Rights Advocate Calls for International Support of Chinese Attorney Gao

http://www.theepochtimes.com/news/6-11-4/47786.html

Kinesisk människorättsadvokat anklagad för omstörtande verksamhet

http://www.epochtimes.se/articles/2006/10/28/10288.html

Polisen bekräftar äntligen för Gao Zhishengs fru att han arresterats

http://www.epochtimes.se/articles/2006/10/07/10124.html

Gao Zhisheng kan bli fredspristagare

http://www.epochtimes.se/articles/2006/09/11/9935.html