Frihetsgudinnan öppnas åter till den 4 juli
Frihetsgudinnan den 17 januari 2013. (Foto: Samira Bouaou / Epoch Times)


Frihetsgudinnan, som varit stängd sedan den 29 oktober 2012 på grund av skador under orkanen Sandy, väntas öppna sin verksamhet till den 4 juli, då man firar USA:s självständighetsdag.

”Den 4 juli är den perfekta dagen för att öppna dörrarna på nytt för en symbol av vår nations frihet som talar sitt tydliga språk om New Yorks motståndskraft”, sade senatorn Charles E. Schumer (D-N.Y.) i ett pressmeddelande.

Den 126-åriga statyn förblev oskadd under stormen, men Liberty Island där statyn finns, fick svåra skador från stormens svallvågor. Mer än hälften av ön var täckt med cirka 2,5 meter vatten, gatstenar blev omkullvälta, räcken bröts av och en av lastkajerna i hamnen förstördes.

Ellis Island, som inrymmer Immigration Museum, förväntas inte öppna den 4 juli, och ingen tidsplan har angetts.

”Att vara öppen för turistsäsongen på sommaren är inte bara viktigt symboliskt utan är också en fördel för stadens ekonomi och företag, eftersom statyn lockar miljontals turister från hela världen till våra kuster”, sade Schumer.

Enligt en rapport som släpptes förra månaden visade National Parks Service att 3,7 miljoner människor besökte Frihetsgudinnan under 2011 vilket bidrog med 174 miljoner dollar till den ekonomiska verksamheten.

Det officiella företaget för kryssningar till ön, Statue Cruises, har direkt påverkats av stängningen av statyn. Kryssningsföretaget förlorade 80 procent av sin verksamhet. I slutet av december började företaget erbjuda timslånga turer cirkulerande runt statyn.

”Vi ser fram emot att vår besättning börjar återigen sitt arbete och kör besökare till världens största symbol för frihet. Under tiden erbjuder vi en storartad kryssning till Frihetsgudinnan med uniformerade parkvakter ombord och med frekventa avgångar från Battery Park”, sade Terry MacRae, vd och grundare av Statue Cruises, i ett pressmeddelande den 19 mars.

Eftersom vädret blir varmare och fler turister börjar flockas till The Big Apple (New York), kommer Statue Cruises öka antalet resor till 20 resor per dag som körs varje halvtimme.


Översatt från engelska