Friheten var nära - då förlängdes straffet för iransk aktivist
Bahareh Hedayat iransk aktivist som inte kompromissar med sin övertygelse. Foto: FreeBaharehHedayat/ Facebook


Bahareh Hedayat, 34, är en känd aktivist som hade en ledande roll i student- och kvinnorörelserna i Iran. Hon dömdes i början av 2010 till närmare tio års fängelse på tre olika brottsrubriceringar. Nya uppgifter säger att hon har dömts till ytterligare två års fängelse under en ny brottsrubricering, skriver iranhumanrights.org.

I slutet av juli i år, efter fem och ett halvt års avtjänande av straffet i Evin-fängelset i Teheran borde hon ha släppts. Enligt Irans nya strafflag ska hon inte avtjäna mer än fem och ett halvt år. Strafftiden ska inte vara längre än straffet för det grövsta brottet. Hon dömdes 2010 till fem år för agerande mot landets säkerhet, två år för förolämpning av den högsta religiösa ledaren och sex månader för förolämpning av presidenten.

Baharehs man, Amin Ahmadian, sade till människorättsorganisationen att chefen för Evin-fängelset sagt att enligt lagen har hon avtjänat sitt straff och borde släppas fri. De fick också rådet att vidta rättsliga åtgärder.

Enligt Ahmadian verkar det som att de som blivit dömda före 2013, särskilt de som deltog i fredliga protester mot det allmänt omtvistade resultatetet i presidentvaletet 2009 i Iran, utsätts för hårdare behandling. Detta är ett direkt brott mot Irans nya islamiska strafflag.

Hedayats hälsa har kraftigt försämrats på grund av de svåra förhållandena i fängelset. Trots det vägrar hon kompromissa om sina övertygelser.

Edelstampriset för civilkurage och mod

Bahareh Hedayat var den första att få Edelstamspriset som instiftades 2012. Priset belönar och uppmärksammar exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. Hon fick priset i april 2012 för att ”hon trots konsekventa arresteringar och förföljelser av säkerhetspolisen i Iran fortsatt rapportera olika fall till internationella människorättsorganisationer”, skriver sverigesradio.se.

Flera kvinnliga människorättskämpar fängslade i IranBahareh Hedayat

Atena Daemi, 27, har dömts till 14 års fängelse för sina fredliga protester. Rättegången mot henne tog inte mer än 15 minuter, skriver amnesty.org.au.

Hon dömdes för att ha konspirerat mot rikets säkerhet och spridit propaganda mot systemet. Anklagelserna kommer från hennes kritik mot avrättningar och brott mot mänskliga rättigheter i Iran, på Facebook och Twitter. Solidaritet med familjer till dödsdömda, distribution av flygblad mot dödsstraff och samröre med människorättsförsvarare hör också till hennes brott.

Narges Mohammadi, är en svårt sjuk 43-årig kvinna. Hon dömdes till sex års fängelse 2011 för att ha motverkat den nationella säkerheten, varit med i en organisation som försvarade mänskliga rättigheter och spridit propaganda mot staten. På grund av sjukdom kunde hon inte avtjäna straffet då men arresterades i maj 2015.