"Frejas" besättning brottsmisstänkt
Den förliste båten ”Sea Diamond” (framme till höger) har fått hjälp av andra mindre båtar att evakuera de 1200 passagerare ombord som var främst från Tyskland och USA. Kapten med fem besättningsmän misstänks ha orsakat förlisningen. (Foto: AFP/Str)


Kaptenen och fem besättningsmän misstänks för brott till följd av kryssningsfartyget Sea Diamonds förlisning. Två passagerare saknas sedan fartyget (”Freja” i Rederiet) sjönk vid den grekiska ön Santorini i går.

De fem anklagas för att genom försumlighet ha vållat haveriet i påskhelgen, rapporterar grekisk tv.

Två franska passagerare – en far och hans 16-åriga dotter – saknas sedan fartyget evakuerades och sjönk utanför den grekiska ön Thira (Santorini) under en kryssning i den grekiska övärlden.

Sea Diamond var byggt i Finland och tidigare känt som Birka Princess. Det var det fartyg som användes som ”Freja” i tv-serien Rederiet.

I torsdags gick fartyget på grund utanför hamnen på Thira. Det fick slagsida och man beslöt att evakuera det. Ombord fanns 1 200 turister och en besättning på nästan 400.

Tidigt på långfredagens morgon gick Sea Diamond till botten.

Dykare har sökt efter de två saknade, utan att hitta dem. Den övriga familjen – mor och son – har tagits om hand i Aten.

En hundra meter lång oljefläck blev kvar på ytan efter fartyget. Oljeutsläppet togs om hand av kustbevakningen, som skickade fyra saneringsfartyg till platsen. Fartygets bränsletankar ska tömmas.

Besättningen anklagas nu också för miljöbrott och för brott mot de internationella sjöfartsföreskrifterna. Alla sex är på fri fot medan utredningen fortskrider.