Fredssamtal mellan Israel och Palestina i Annapolis
USA:s president George Bush, Israels premiärminister Ehud Olmert och Palestinas president Mahmoud Abbas skakar hand under presskonferensen i Memorial Hall på Naval Academy i Annapolis, Maryland, 27 november 2007. (Foto: AFP/Saul Loeb)


Palestinas president Mahmoud Abbas och Israels premiärminister Ehud Olmert deltog den 27 november på en internationell konferens i Annapolis, USA för att diskutera förutsättningarna för fredssamtal länderna emellan.

Representanter från cirka 40 länder, inklusive Syrien och Saudiarabien, samt FN-chefen Ban Ki-moon och Storbritanniens förra primärminister Tony Blair medverkade för att stödja initiativet.

President Bush som är värd för mötet sade på presskonferensen i Annapolis i tisdags att tiden för fredsförhandlingar är rätt därför att ”båda parter motsätter sig terrorn”, och omvärlden inte kan tillåta att extremister skapar kaos i regionen.

Abbas och Olmert kom överens om att delta i ”fortlöpande förhandlingar och anstränga sig för att sluta ett fredsavtal före slutet av 2008”, enligt en gemensam uttalande som Bush läste upp efter konferensen.

– Att åstadkomma det här målet kommer inte att vara lätt. Om det vore lätt skulle det har hänt för länge sedan, sade Bush.

En arbetsgrupp som ska övervaka och stötta förhandlingarna kommer att träffas första gången den 12 december 2007. President Abbas och premiärminister Olmert ska själva ha överläggningar med varandra regelbundet för att följa upp utvecklingen. Målet är att nå ett fredsavtal i enlighet med den långsiktiga planen som den så kallade kvartetten; USA, EU, FN och Ryssland, föreslog i april 2003. I planen ingår bland annat kravet att Palestina ska erkänna Israel.

Abbas uttryckte förväntningar på ett fredsavtal kan komma till stånd så att den sociala stabiliteten och säkerheten i Palestina kan tryggas, och Olmert är optimistisk om någon form av överenskommelse.

– Vi kommer att göra allt för att göra livet bättre för palestinierna, meddelade EU:s representant Benita Ferrero-Waldner.

Under tiden demonstrerade tusentals människor i Västbanken och Gaza mot Annapoliskonferensen. En person dog i samband med sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och Hamas-anhängare, rapporterade arabiska nyhetsmedia Al Jazeera på tisdag.