Fredsavtal undertecknat i Ukraina
President Viktor Yanukovytj och Polens utrikesminister Radek Sikorski skakar hand efter undertecknandet av överenskommelsen om hur krisen i Ukraina ska lösas. (Foto: AFP/Sergei Supinsky)


På fredagen undertecknade oppositionen och presidenten i Ukraina en överenskommelse om hur krisen i Ukraina ska lösas.

Utsända medlare från Tyskland, Polen och Frankrike förhandlade under natten med president Viktor Janukovytj och oppositionsledarna. Maidanrådet, som företräder många demonstranter, har godkänt undertecknandet. Villkoret var dock att den nuvarande inrikesministern och chefsåklagaren inte får några poster i en eventuell interimsregering, skriver svt.

The Guardian skriver att överenskommelsen, som är publicerad i sin helhet på det tyska utrikesministeriets hemsida, bland annat lovar att det ska hållas nyval senast i december. Överenskommelsen lovar också att myndigheterna inte kommer att införa undantagstillstånd om båda parter avstår från fortsatt våld.

I ett uttalande publicerat på presidentens hemsida står det: ”Det finns inga steg som vi inte kommer att ta för att upprätthålla freden i Ukraina”. Han säger också att landet ska återgå till 2004 års konstitution inom 48 timmar, vilket ger parlamentet och regeringen mer makt och presidenten mindre.

Polens utrikesminister Radek Sikorski var skeptisk till om den uppnådda överenskommelsen verkligen kommer att lösa krisen i Ukraina. ”Alla sidor måste komma ihåg att en kompromiss betyder att man inte får 100 procent”.

Båda parter har också enats om att våldsdåden som begåtts under konflikten ska utredas. Utredningen ska övervakas av ukrainska myndigheter, oppositionen och Europarådet.

Det återstår att
se om lugnet kan återkomma till Ukraina. Folket på Maidan är inte övertygade.

Torget har städats upp efter torsdagens blodiga strider som krävde över 60 människors liv men folk stannar kvar på torget.

”Vi stannar tills det blir ett nytt presidentval”, sade en aktivist till Expressen.

”Jag lämnar inte torget förrän det blir omval”, sade en annan.