Fredagsfrukost avgör för Cameron
Brittiska premiärministern David Cameron tillsammans med EU-kommisionens president Jean-Claude Juncker den 16 februari 2016. (Foto: Emmanuel Dunand /AFP/Getty Images)


En ”engelsk frukost” på fredag blir sannolikt avgörande för Storbritanniens framtida relation till EU.

Tuffa tag om britternas framtid och flyktingkrisen väntar vid årets första EU-toppmöte i Bryssel.

Statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor kan förvänta sig intensiva dygn när de samlas i Justus Lipsius-byggnaden i centrala Bryssel.

Vissa tjuvstartar redan i kväll då EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk tar emot ledarna från Kroatien och Slovenien samt icke-EU-länderna Serbien och Makedonien för ett möte om flyktingsituationen på västra Balkan.

Parallellt fortsätter förhandlingarna om Tusks förslag till uppgörelse om Storbritanniens framtida EU-relation. En uppdaterad version av de förslag som Tusk lade fram i början av februari kommer att läggas fram sent i kväll.

Oenighet lär dock fortsatt råda om flera av de viktiga detaljerna: exempelvis om hur länge Storbritannien ska kunna begränsa inflyttade EU-medborgares tillgång till välfärdssystemet.

Oklart är det även kring möjligheterna att betala mindre i barnbidrag till inflyttade som har sina barn bosatta i hemlandet och hur formuleringarna ska se ut kring eventuella framtida fördragsändringar och EU:s formella maning om en ”allt fastare sammanslutning”.

Flyktingmiddag

I morgon inleds stora mötesdagen med att Tusk tar emot Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu på förmiddagen.

Vid lunchtid möter sedan Davotoglu ett tiotal EU-ledare – dock inte Löfven – för att framför allt diskutera genomförandet av den uppgörelse som EU och Turkiet nådde i höstas om mångmiljardstöd till syriska flyktingar på turkisk mark, i utbyte mot noggrannare turkisk kontroll över gränsvattnet mot Grekland.

Själva EU-toppmötet inleds klockan 17 på kvällen. Samtliga stats- och regeringschefer väntas först säga sitt om de brittiska förhandlingarna.

Därefter pratas flyktingkris under middagen, medan tjänstemän och jurister funderar vidare på uppgörelsen om Storbritannien. Inga nya initiativ på migrationsområdet är dock att vänta. I stället lär middagen mest handla om vad som gjorts och inte gjorts av alla de åtgärder som vidtagits under det senaste halvåret.

Engelsk frukost

Förhoppningen är sedan att nå en brittisk deal när ledarna återsamlas på fredagsmorgonen, inledningsvis på ett mer informellt sätt.

– Vi börjar med en engelsk frukost – som kan komma att övergå till en brunch, konstaterar en högt uppsatt toppmöteskälla på sin bakgrundsgenomgång inför mötet.

Avslutningsvis kommer EU-ledarna även att diskutera situationen i Syrien och Libyen.

FAKTA: Britterna och EU
Storbritanniens regering har krävt förändringar inom fyra områden i sin relation till EU: starkare ställning i EU för de nationella parlamenten, garantier för att icke-euroländer inte drabbas av beslut inom eurozonen, löfte om att få stå utanför EU:s formella maningar om en ”allt fastare sammanslutning” och – framför allt – ett begränsat välfärdssystem för EU-medborgare i Storbritannien.
En folkomröstning ska sedan hållas i Storbritannien – senast den 31 december 2017 – för att avgöra frågan om landet ska stanna kvar eller lämna EU. Om en uppgörelse nås under veckans EU-toppmöte antas premiärminister David Cameron inom kort utlysa folkomröstningen till sannolikt den 23 juni i år.