Fräsch dvd-premiär
Skådespelerskan Halle Berry (till vänster) och den danska regissören Susanne Bier under filmfestivalen i Rom, oktober 2007 under premiärvisningen av filmen: "Things We Lost in the Fire". (Foto: AFP/ Alberto Pizzoli)


  • Titel: Things We Lost in the Fire
  • Produktionsår: 2007
  • Produktionsland: USA/Storbrittannien
  • Regi: Susanne Bier
  • Medverkande: Halle Berry, Benicio Del Toro, David Duchovny m fl.
  • Kommer ut: 080813

Den danske regissören Susanne Bier bjuder här, i sin första amerikanska film, på en historia som handlar om sorg och att läkas själsligt. Trots filmens lågmälda karaktär, vilket knappast gjort att den kunnat tävla med storfilmer som bjuder på häpnadsväckande actionscener och nydanande specialeffekter, har hon lyckats locka med sig tre tunga namn: Halle Berry, Benicio Del Toro och David Duchovny.

Egentligen är det inte konstigt att hon lyckats med detta. Det här är nämligen en film som utmanar skådespelarna att göra sitt bästa. Filmen börjar på en vaka. Audreys (Berry) man, Brian (Duchovny) har nyligen dött hastigt. Trots att hon aldrig tyckt om honom, bjuder hon in Brians bäste kompis, heroinmissbrukaren Jerry (Del Toro), till vakan. Därefter handlar filmen om hur Jerry och Audrey och hennes två barn hjälper varandra att läka Audreys familj från förlusten av Brian, och Jerry från sitt missbruk.

Det märks att det inte är en amerikan som regisserat filmen. Bier tar nämligen inga genvägar, utan visar läkeprocessen från de fulaste sidorna. Detta är anledningen till att jag tipsar om denna filmen. En amerikansk regissör hade gärna tagit ett flertal genvägar, och i slutet hade vi antagligen bjudits på en sockersöt bild av en familj som helt kommit över sin förlust.

Istället väljer Bier att skildra hur
en läkeprocess kan se ut på riktigt. Hon försöker inte dölja det faktum att processen är långsam och ibland tar hela livet. Det känns därför ganska passande att filmen slutar med att den riktiga läkeprocessen börjar. Man inser då, som åskådare, att det vi hittills sett bara varit den inledande svåra biten, men att det antagligen kommer fler svåra bitar i framtiden.

Bier ger gott om utrymme åt sina skådespelare, vilket antagligen var orsaken till att hon lyckades landa så pass tunga namn. Eftersom filmen främst fokuserar på fyra personer, får den lilla kärntruppen av skådespelare gott om tid på sig att bygga upp sina respektive karaktärer. Både Berry och Duchovny sköter sig utmärkt i sina respektive roller. Filmens riktiga stjärna är dock Benicio Del Toro; när han får tillfälle uppvisar han en osedvanlig skärpa i sina rolltolkningar. När man ser honom i ”Things We Lost in the Fire” är det inte svårt att förstå att han har en oscarsstatyett ståendes hemma, för bästa biroll i ”Traffic” (Steven Soderbergh, Tyskland/USA, 2000).

Bier har här regisserat en film om ett välbekant tema: sorg. Hon är lika konsekvent i sin regi som hon var när hon gjorde ”Efter Bröllopet”(”Efter Brylluppet”, Danmark/Sverige, 2006), vilket gör ”Things We Lost in the Fire” till en riktigt bra film, som känns fräsch i förhållande till andra amerikanska filmer med samma tema, som gärna förenklar den komplicerade läkeprocessen.