Frånstötande lukt räddar växter från skadedjur
"Vi vet att många organismer använder lukt för att interagera med växter av samma art och för att lokalisera matvärdar eller för att undvika angrepp från parasiter", säger Rudolf Allemann. (Foto: Justin Ennis/flickr/CC BY 2.0)


Forskarna har skapat små molekyler som liknar en lukt som förekommer naturligt och är känt för att stöta bort insekter genom ett enzym ((S)-germacrene D-syntas), som skapar doften med alternativa substratmolekyler.

För sin nya studie, som publiceras i tidskriften Chemical Communications, testade forskare lukten eller parfymens effektivitetet som insektsmedel. De upptäckte att dofterna stötte bort insekter – men i ett fall lockade faktiskt molekylerna dem till sig. Resultaten väcker möjligheten att utveckla en fälla-och-döda-anordning.

Bättre lukter

– Vi vet att många organismer använder lukt för att interagera med organismer av samma art och för att lokalisera matvärdar eller för att undvika angrepp från parasiter, säger Rudolf Allemann, professor i kemi vid Cardiff University.

– Svårigheten är att vetenskapliga luktmolekyler ofta är extremt flyktiga, kemiskt instabila och dyra att skapa. Detta innebär att fram till nu har framstegen varit extremt långsamma i att återskapa dofter som liknar originalet.

– Genom effekten av nya biokemiska tekniker har vi kunnat göra insektsavvisande luktmolekyler som är strukturellt annorlunda men som funktionellt liknar de ursprungliga, säger han.

– Detta är ett genombrott i rationell design av lukter och det ger oss ett nytt sätt att producera en lukt med olika egenskaper och med potentiellt bättre egenskaper än originalets, men samtidigt bevara de ursprungligen verksamma funktionerna, säger professor John Pickett från Rothamsted Research.

– Genom att använda alternativa substrat för de aktuella enzymerna i ligandens biosyntes (luktens biosyntes) kan vi med en annan molekylstruktur skapa ett lämpligt kemiskt utrymme för att reproducera den ursprungliga luktens funktion.

Teamet hoppas att deras forskning ska ge ett nytt sätt att designa och utveckla små luktmolekyler som annars skulle vara alltför svåra att producera med vanliga vetenskapliga och kommersiella metoder.

Källa: Cardiff University. Publiceras från Futurity.org under Creative Commons License 4.0.

Översatt från engelska