Fransmän åtalas för barnarov i Tchad
Ledarna för den franska välgörenhetsorganisationen Zoés ark Eric Breteau (h), Emilie Lelouch (m), Nadia Merimi och Dominique Aubry (v) håller varandra hårt i händerna när de lämnar domstolen i N'Djamena efter inledningen av deras rättegång den 21 december 2007. (Foto: AFP/Pascal Guyot)


Rättegången för barnarov och bedrägeri mot sex franska medborgare, tre tchadier och en sudanes, inleddes den 21 december i N’Djamena, huvudstaden i Tchad. De riskerar långa fängelsestraff vid fällande dom.

De franska medborgarna arbetar för den franska välgörenhetsorganisationen Zoés ark, och stoppades i sitt försök att flyga 103 barn från Chad till Frankrike i oktober 2007. Deras avsikt var att rädda dessa föräldralösa barn från Darfur. Enligt gruppens ledare Eric Breteau var uppdraget känt av de franska och tchadiska regeringarna men myndigheterna i båda länderna har förnekat all kännedom.

Bland barnen fanns 21 flickor och 82 pojkar i åldrarna ett till tio. De flesta har minst en förälder enligt FN:s organ för flyktingar, UNHCR.

Anklagelserna om barnarov tillbakavisades av gruppen. Eric Breteau sade till BBC att han ska bemöta alla åtalspunkter.

De hungerstrejkade i början på december och sade att deras regering har överlämnat dem, enligt BBC.

Totalt arresterades 17 personer. Frankrikes president Sarkozy lyckades den 4 november att få tre franska journalister och åtta ur besättningspersonalen på det anlitade flyget frisläppta.

Tchad var tidigare en fransk koloni. FN:s fredsbevarande styrkor, till merparten bestående av franska förband, är stationerade i Tchad.

UNHCR driver tillsammans med andra hjälporganisationer tolv flyktinganläggningar i Tchad som erbjuder humanitär hjälp till mer än 200 000 flyktingar från Darfur och cirka 180 000 tchadier som är under tvångsförflyttning på grund av inbördeskriget.