Franska strejker orsakar avbrott i flygtrafiken
Bilister köar vid en bensinstation i Nantes i västra Frankrike, den 18 oktober 2010. Omkring 1 500 bränslestationer vid franska stormarknader fick slut på bränsle igår mitt bland strejkerna mot pensionsreformen. (Foto: Frank Perry/Getty Images)


Frankrikes civilflygsmyndighet DGAC gick igår ut med budet om att alla flygbolag idag måste minska flygningarna till Frankrike med 30 till 50 procent på grund av bränslebristen, vilken orsakats av den nationella strejken mot höjningen av pensionsåldern, rapporterar AP.

Fackförbunden och sympatisörer runt om i Frankrike har stängt ner några av landets 12 bränsleraffinaderier och även Trapil-pipeline som tillför bränsle till landets två största flygplatser Charles de Gaulle och Orly utanför Paris.

DGAC säger att flygbolagen måste ställa in hälften av sina flygningar till Orly och 30 procent av flygen till de Gaulle, då det inte finns tillräckligt med bränsle till planen.

Den franske premiärministern Fracois Fillon sade att han ”inte tänker låta den franska ekonomin kvävas av en bränsleblockad”, rapporterar CNN.

– Det kommer inte bli någon brist eftersom vi kommer att fatta de nödvändiga besluten … för att säkerställa att detta land inte blockeras, sade Fillon på tv-stationen TF1.

Enligt AP varnade emellertid ordföranden i Petrol Industries Association, Jean-Louis Schilansky för att om strejkerna och protesterna fortsätter och lastbilschaufförer ansluter sig till den – ”då har vi ett väldigt stort problem”.


En pojke räcker fram en blomma till en fransk beväpnad polis vid Champs Elysees i Paris under en demonstration mot pensionsreformen, den 18 oktober. Fransk kravallpolis har sprutat tårgas mot ungdomar som satt eld på en bil, krossat busshållplatser och kastat stenar utanför en skola i en förort till Paris.  (Foto: Miguel Medina/Getty Images )

En pojke räcker fram en blomma till en fransk beväpnad polis vid Champs Elysees i Paris under en demonstration mot pensionsreformen, den 18 oktober. Fransk kravallpolis har sprutat tårgas mot ungdomar som satt eld på en bil, krossat busshållplatser och kastat stenar utanför en skola i en förort till Paris. (Foto: Miguel Medina/Getty Images )

På måndagen körde en del lastbilschaufförer i en extremt långsam fart, vilket stoppade upp trafiken kraftigt. Detta för att visa sympati med de strejkande fackförbunden, rapporterar AP.

Strejkerna och marscherna, vilka har pågått runt om i hela Frankrike under den senaste månaden, triggades av president Nicholas Sarkozys förslag på pensionsreformer. Bland andra nedskärningsåtgärder skulle förslaget innebära att pensionsåldern höjdes från 60 till 62 år.

CNN rapporterade att enligt Frankrikes inrikesdepartment var det omkring 825 000 protesterande över hela landet som anslöt sig till söndagens demonstrationer, medan arbetarnas fackförbund hävdar att antalet var 3,5 miljoner.

Vidare rapporteras att Alexandre de Benoist, från Förbundet för oberoende oljeimportörer, sagt att omkring 1 000 bensinstationer runt om i Frankrike hade stängts på grund av brist på bränsle.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44413/