Franska regeringen föreslår ökad säkerhet i allmänna skolor
Frankrikes president Nicolas Sarkozy (mitten) och utbildningsminister Xavier Darcos talar med eleverna när de besöker Jean-Baptiste Clement-gymnasiet i Paris förort Gagny i mars. (Foto: Philippe Wojazer / AFP / Getty Images)


Efter en våg av våldsamma incidenter i skolor, utlöste den franska utbildningsministern Xavier Darcos ett stort politiskt ramaskri genom att föreslå kontroversiella åtgärder för att bekämpa ökande otrygghet i Frankrikes offentliga skolor.

Darcos föreslog i förra veckan att man borde installera säkerhetsgrindar vid ingången till varje gymnasieskola i Frankrike för att hindra vapen från att komma in. Sedan gick ministern ett steg längre genom att föreslå inrättande av särskilda ”styrkor” inriktade på att förhindra våld i skolorna.

I en fransk tv-intervju sade Darcos att skolarbetare inte kan ta på sig ytterligare arbetsuppgifter och att ”andra människor bör vara där för att skydda våra skolor. Jag föreslår att man inrättar styrkor för att förhindra [våld] och hjälpa vår personal.”

Den 15 maj, nära den sydliga staden Toulouse, knivhögg en 13-årig student en kvinnlig lärare i bröstet med en kökskniv och dödade henne nästan. Några dagar senare i en annan stad blev en studievägledare svårt misshandlad av en elev. Den 25 maj skickades en 17-årig student till akuten i kritiskt tillstånd efter att ha blivit misshandlad med en hammare av en av klasskamraterna.

Men inte heller i sitt eget politiska läger har Darcos förslag fullt stöd. Martin Hirsch, högkommissarie för solidaritets- och ungdomsfrågor, sade att han inte tycker att det vore lämpligt att ”skolorna ser ut som flygplatser”, även om kroppsvisitering är acceptabelt i skolor där våld har förekommit.

Inrikesminister Michele Alliot-Marie uttryckte tvivel över att låta de regionala förvaltarna av offentliga skolor överta polisens uppgifter genom att vara berättigade att utföra kroppsvisiteringar på studenter.

– Vi kommer inte att ha en polisstation i varje skola och inte heller skapa styrkor för varje problem vi möter, sade hon till veckotidningen Le Journal du Dimanche.

– Vissa människor är rädda för ordet ”[kropps] visitering”. … Jag är inte det när man förhindrar knivar och andra vapen att komma in i skolorna, sade Darcos, som har fått stöd från många lärare som är oroliga för sin egen säkerhet.

Kritiker påpekar att länder med endemiskt våld, såsom USA, har varit tvungna att tänka om efter att man installerat säkerhetsgrindar i skolorna på grund av den extra organisation som behövs för att driva systemet.

Mot bakgrund av det ökade våldet, har Sarkozyregeringens reform av det franska utbildningssystemet dragit till sig kritik från politiska motståndare, fackföreningsmedlemmar och oroliga föräldrar.

Fackföreningsmedlemmarna påstår att det ökade våldet är en konsekvens av regeringens personal nedskärningar i skolan, vilket resulterar i mindre auktoritet över eleverna och en kvalitetssänkning av utbildningen.

Vänsterorienterade motståndare, såsom det socialistiska partiet, anser att president Sarkozys regering helt enkelt försöker fokusera sin kampanj på säkerhetsfrågan, där man kunde hitta röster inför det kommande EU-parlamentsvalet den 7 juni.  Xavier Darcos, som förväntas snart lämna regeringen, kanske erbjuder en sista tjänst till Sarkozy.