Fransk vapenförsäljning till Ryssland välkomnas inte av EU
Efter försäljning av två Mistral-helikopterbärande fartyg till Moskva måste Frankrike ifrågasätta sina ekonomiska intressen, på grund av Rysslands överträdelser av internationella lagar. (Foto: Jean-Sebastien Evrard / AFP / Getty Images)


"Avtalet undertecknades 2011, fartygen är nästan färdiga och ska levereras i oktober … Ryssarna har betalat. Vi skulle behöva betala tillbaka 1,1 miljarder euro", förklarade Frankrikes president François Hollande under en middag som Presidential Press Association hade ordnat den 21 juli.

Efter flygkraschen av MH17 över området med pro-ryska separatister i östra Ukraina, har spänningarna med Ryssland nått nya höjder. Ändå vill Paris behålla sitt handelskontrakt med Moskva om två Mistral-helikopterbärande fartyg.

Byggda på varvet i Saint-Nazaire i Frankrike utgör dessa imponerande fartyg viktiga inkomster för Frankrike, såväl som en källa till sysselsättning. 400 ryska marinsoldater har redan varit på plats sedan den 30 juni för att bekanta sig med hur man sköter de båda fartygen.

Den 17 juli förklarade Europaparlamentet sig vara villigt att lyfta ett vapenembargo mot Ryssland, inklusive de två helikopterbärande fartygen. Men efter ett möte i Bryssel planerar företrädare för de 28 medlemsländerna att stärka sanktionerna mot Ryssland.

Vid valet mellan diplomatiska protokoll och ekonomiska intressen har Frankrike valt det andra alternativet vilket har utlöst vrede i USA och Storbritannien.

I början av juni hade den amerikanska presidenten Barack Obama redan varnat mot att sälja de två fartygen till Ryssland. Han förnyade sin kritik mot Frankrike i juli. USA anser försäljningen av de två Mistrals till Ryssland vara "helt olämpligt".

Storbritanniens premiärminister David Cameron har varit orubblig: "Ryssland kan inte fortsätta dra nytta av tillgången till de europeiska marknaderna, till europeiska tillgångar, till europeiska tekniska kunskaper och kompetens så länge som det stöder en konflikt med en av våra europeiska grannar", sade han i underhuset.

"Vi måste sätta press på alla våra partner och visa att vi inte kan fortsätta handla som vi brukade med ett land som beter sig på detta sätt".  För ledarna av de Brittiska konservativa är det "otänkbart" att Frankrike upprätthåller vapenhandel med Ryssland.

Samtidigt som den franske presidenten François Hollande var orubblig angående leveransen av det första fartyget, som heter "Vladivostok", verkade han vara redo att göra eftergifter om det andra fartyget, "Sébastopol". För den franska presidenten kommer allt att bero på "Rysslands attityd".

I Europa är Frankrike inte den enda staten som upprätthåller ekonomiska band med sin ryska granne. "Städa upp på er egen bakgård först", sade Jean-Christophe Cambadélis, förste sekreterare i det franska socialistpartiet, till David Cameron i Financial Times.

The Times nämnde en parlamentarisk rapport som avslöjade existensen av "285 licenser som getts av den brittiska regeringen till Ryssland för vapenförsäljning, till ett totalt belopp av 130 million pund (ca 165 miljoner Euro)". Tidningen tillade: "34 av dessa licenser upphävdes mellan mars och maj 2014 efter införandet av förbudet mot vapenexport, vapen som skulle kunna användas mot Ukraina".

Men försäljningen av vapen spelar endast en sekundär roll i relationerna mellan Storbritannien och Ryssland. London är faktiskt känt som en välkomnande finansiell mötesplats för ryska tillgångar. Tyskland, en annan stor europeisk ekonomisk makt, har starka band med Ryssland på energiområdet, främst med Gazprom, det ryska bolaget för naturgas.

Medlemsländerna i EU kämpar fortfarande med att positionera sig själva.