Fransk politik drar mot mitten
Francois Bayrous framgångar talar för att den franska politiken drar åt mitten, efter att ha varit splittrad i höger- och vänsterläger. (Foto: AFP/JOEL SAGET)


Trots att resultatet i söndagens franska presidentval var väntat var centerledaren François Bayrous tredjeplats en signal från de franska väljarna att de önskar förändring, säger en expert.

I en intervju med The Epoch Times säger före detta chef för Taiwanesiska handelskammaren i Europa och nuvarande vd:n Victor France att Bayrous ökning med nästan 19 procent (från 6,84 procent i valet år 2002) är rekordartad.

– Aldrig tidigare i fransk valhistoria har det funnits ett parti som ökat sina röster trefaldigt på fem år.

Tsai menar att Bayrous framgång beror på hans lyckade kampanj för att bryta Frankrikes långa tradition av att särskilja vänster- och högerpartier.

Efter söndagens val kommer, som de flesta opinionsundersökningar förutspått, konservativa Nicolas Sarkozy (29,6 procent) och socialistiska Segolene Royal (25,1 procent) att strida mot varandra i en andra valomgång den 6 maj.

Högerextremisten Jean-Marie Le Pen blev fyra med 11,5 procent, sju procentenheter mindre än 2002 då han besegrade socialistkandidaten Lionel Jospin och mötte Chirac finalomgången.

Högsta valdeltagandet på decennier

Det 85-procentiga valdeltagandet är 15 procent högre än 2002 och det högsta sedan Frankrikes femte republik startade år 1958. analytiker ser det som ytterligare ett tecken på att franska väljare gärna vill ha förändring i sina liv och sitt land.

Tsai sade att trots Sarkozky verkade ha majoritet i den första rundan befinner sig han och Royale i en 50-50 position.

Medan Royale sannolikt vinner fler röster från vänsterfalangen har Sarkozy redan dragit till sig många av röstarna från högern, sade han, och påpekade att de extrema falangerna eventuellt kommer att avstå finalomgången hellre än att erbjuda Sarkozy sin hjälp.

Men Tsai tror inte att Bayrou kommer att erbjuda sitt stöd till varken höger eller vänster eftersom ”han måste stå till svar inför sina väljare”.

Bland de andra kandidaterna fick kommunistpartiets (LCR) kandidat Olivier Besancenot förvånansvärt höga siffror: 4,3 procent. Det anses vara resultatet av en framgångsrik valkampanj.

Nationalistkandidaten Philippe De Villiers från Movement for France kom på sjätte plats med 2,6 procent av rösterna. De andra sex kandidaterna fick mellan 0,3 och 1,7 procent.

Analytiker påpekade också att efter de båda kandidaternas respektive plattformar och program presenterats för väljarna under flera månader kommer den viktigaste faktorn nu att vara hur de uttrycker sina olika personligheter.

Inrikespolitiska förändringar

Tsai säger att det slutliga valresultatet kan leda till flera inrikespolitiska förändringar. Om Sarkozys väljs kan det skapa förändringar i frankrikes nuvarande 35-timmars arbetsvecka och mer stöd till storföretag.

Om Royal vinner kommer det att ge starkare betoning på social jämlikhet och resursfördelningen inom den sociala välfärden, sade Tsai vidare.

Men Tsai tror inte att någon av dem kommer att genomföra några drastiska förändringar i Frankrikes utrikespolitik. Speciellt inte när det gäller förhållandet till Kina. Den högra falangen är mycket pragmatisk och ger stort uppmärksamhet till affärer. Den vänstra är däremot mera idealistisk och kommer inte att avvika från Chiracs Kina-politik

Segolene Royal och Nicolas Sarkozy kommer att möta varandra i tv-debatter den 2-4 maj.

Översatt från engelska.