Fransk journalist säger att Kina vill skrämma utländsk media
Ursula Gauthier från franska tidningen L'Obs kommer inte att få något nytt presskort i Kina vid årsskiftet. (Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images)


Journalisten Ursula Gauthier från franska tidningen L’Obs tvingas lämna Kina vid årsskiftet. Kinesiska utrikesministeriet bekräftade nyligen att de inte kommer att ge henne något nytt presskort, och därmed kan hon inte söka nytt visum.

Bakgrunden till utvisningen är en artikel som Gauthier skrev i november, om att kinesiska myndigheter använde terrorattacken i Paris för att legitimera sitt förtryck av den muslimska minoriteten uighurerna i Xinjiang. Kinesiska utrikesministeriet hävdar att Gauthier ”förolämpade” och ”sårade det kinesiska folket” med sin artikel.

Enligt Xinhua news, den kinesiska statens språkrör, sade utrikesministeriets talesperson Lu Kang att Gauthier ”misslyckats med att be det kinesiska folket om ursäkt” och ”inte längre passar för sitt jobb i Kina”.

– Det är bara retorik. Jag är övertygad om att de väldigt tydligt försöker att skrämma utländsk media, för de vill inte att någon ska säga något som skiljer sig från den officiella versionen av frågan, sade Ursula Gauthier i en intervju med The Guardian.