Fransk dragon - en drake bland örter
Namnet dragon kan ha kommit från att man förr i tiden trodde att växten kunde skrämma bort ormar och drakar. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)


Fransk dragon eller estdragon har fått sitt namn från engelskans dragon – och översätts på många språk till liten drake. Detta kan härstamma från den traditionella tron att dragon kunde skrämma bort ormar och drakar samt läka ormbett. Det kan också komma från plantans ormlika rhizomer.

Fransk dragon är en kulinarisk ört som fungerar utmärkt i smaksättning av vinäger och fisk. Den förhöjer smaken på sallader, patéer, kokt kött, äggrätter och grönsaker som morötter och palsternacka. Samtidigt är det en klassisk krydda för såväl såser som fyllningar. Dragon är en avgörande ingrediens i bérnaisesåsen liksom i klassiska franska kryddblandningar.

Fransk dragon har lätt bittersöta blad med en mild lakritssmak. Förväxla den inte med rysk dragon som är mycket lättare att odla men som saknar den delikata aromen som fransk dragon har. Om ett recept innehåller dragon försäkra dig alltså om att det är fransk dragon det är frågan om. Den färska växten har en mycket intensivare smak än den torkade och skall användas sparsamt i matlagningen så att den inte tar över de andra smakerna.

Örten behåller sin smak i upp till fem månader om kvistarna fryses i en lufttät behållare och den kan användas direkt från frysen utan att tinas. Färska dragonkvistar kan konserveras i vinäger eller användas för att göra dragonvinäger. Ta de färska dragonkvistarna och lägg dem i en steriliserad flaska med destillerad vitvinsvinäger och ställ i kylen. Smaka av var och varannan dag för att se när du tycker att den är stark nog, ta sedan bort kvistarna. Alternativt kan kvistarna lämnas kvar. Skölj och torka de konserverade kvistarna innan användning, såvida receptet inte kräver färsk dragon.

En matsked färsk dragon motsvarar en tesked torkad. Du kan förvara den torkade örten i upp till ett år i en sluten förpackning på en mörk och sval plats. Om du odlar örten själv bör du dela plantan regelbundet för att den inte ska kväva sig själv.

Översatt från engelska