Fransk domstol avskriver stämning mot satellitbolaget
”Ingen rättslig grund för domarens beslut” enligt NTDTVs advokatassistent Joseph Breham. (Foto: NTDTV)


Onsdagen den 17 november avskrev den franska handelsdomstolen i Paris stämningen mot det franska satellitbolaget Eutelsat. Målsägande var det oberoende mediebolaget New Tang Dynasty Television (NTDTV), med säte i USA, som meddelar att det kommer att överklaga beslutet.

NTDTV hävdade att det blev avstängt från att sända via Eutelsats satellit efter påtryckningar från kinesiska myndigheter.

Domstolens beslut grundas på att det inte finns ett tydligt avtalsförhållande mellan NTDTV och Eutelsat. NTDTV säger att de kommer att överklaga beslutet.

2005 avböjde Eutelsat att förnya kontraktet med NTDTV, senare backade man till följd av internationella påtryckningar som hänvisade till pressfiheten.

I juni 2008 avslutade Eutelsat ytterligare en gång NTDTV:s sändningar till Kina, med förklaringen att det berodde på tekniska problem. NTDTV lämnade in en stämningsansökan mot Eutelsat i juli samma år.

Enligt NTDTV:s advokatassistent Joseph Breham har Eutelsat inte tydliga kontrakt med några av de TV-stationer man sänder. Kontrakten går via agenter som i sin tur skriver avtal med de olika TV-stationerna.

Breham menar att det inte finns rättslig grund för domarens beslut. Enligt artikel 145 i den franska civilprocesslagen, finner man att ”om det innan en rättslig process finns en berättigad anledning att bevara eller upprätta bevis för de omständigheter som tvisten beror på, kan på begäran av någon berörd part, genom en ansökan eller genom ett förenklat förfarande, yrka på en juridiskt förberedande undersökning.”

Vincent Brossel, från Reportrar utan Gränser i Asien, var förvånad och besviken över domen. Han tycker att det var ett misstag av domaren att påstå att det inte finns samband mellan NTDTV och Eutelsat, då faktiskt NTDTV har sänt via Eutelsat.

Ledande franska medier har kommenterat saken.

France 3 TV:s reporter Michel Vial säger:

– Genom att bryta sändningarna förlorar människorna sin rätt till information. Det är upprörande.

Vincent Desmadryl, också han från France 3 TV, kommenterar att:

– Om det är så att NTDTV stängdes av på grund av politiska och ekonomiska intressen och det är så att vi inte har tryckfrihet då är detta väldigt upprörande.

En anställd på Eutelsat tillfrågades att ge en kommentar:

– Jag kan inte uttala mig. Jag har inget val. Eutelsat är min arbetsplats, säger han.

NTDTV har förklarat att det kommer att fortsätta överklaga, tills sanningen är avslöjad.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25430/


Vincent Brossel, från Reportrar utan Gränser i Asien, förvånades över domen och uttryckte besvikelse. (Foto: NTDTV)

Vincent Brossel, från Reportrar utan Gränser i Asien, förvånades över domen och uttryckte besvikelse. (Foto: NTDTV)


Michel Vial, TV-reporter från France 3 var chockad över utfallet. (Foto: NTDTV)

Michel Vial, TV-reporter från France 3 var chockad över utfallet. (Foto: NTDTV)


Vincent Desmadryl, från France 3 TV sa att med hänsyn till pressfriheten var beslutet inte tillfredsställande. (Foto: NTDTV)

Vincent Desmadryl, från France 3 TV sa att med hänsyn till pressfriheten var beslutet inte tillfredsställande. (Foto: NTDTV)