Fransk arkitekt reser till Kina angående Bo Xilai-fallet
Bo Xilai deltar i den Nationella folkkongressen den 5 mars 2012 i Peking. Bo, som tidigare var partichef i Chongqing, fick nyligen sina illegala affärer med utländska företag avslöjade. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Den franske arkitekten Patrick Devillers, som misstänks för att ha kopplingar till den avsatte och skandalomsusade kinesiske politikern Bo Xilai och hans fru Gu Kailai, lämnade nyligen Kambodja för att på eget initiativ åka till Kina.

Devillers kan ha information om Bos affärer och Gus påstådda inblandning i den brittiske affärsmannen Neil Heywoods död. Kambodjanska myndigheter grep Devillers förra månaden i Phnom Pen. Vid den tidpunkten tänkte den Kambodjanska regeringen inte skicka Devillers till varken Frankrike eller Kina utan en utredning.

Koy Koung, talesperson för det kambodjanska utrikesministeriet, sade till Wall Street Journal att myndigheterna inte tvingat Devillers att åka till Kina.

– Vi grep och kvarhöll honom på Kinas uppmaning och nu släpper vi honom på Kinas uppmaning, sade han.

En talesperson för det franska utrikesdepartementet, Bernard Valero, bekräftade att Devillers flög till Kina och sade att franska myndigheter stödjer hans beslut.

– Devillers sade till oss vid flera tillfällen att han ville resa till Kina frivilligt för att samarbeta med det kinesiska rättssystemet, sade han.

Enligt Valero sade Devillers till Frankrikes ambassadör i Kambodja att han fått vissa garantier från kinesiska myndigheter.

Det Kinesiska kommunistpartiet har hållit Bo och Gu i förvar och utreder dem. Bo, som tidigare satt i politbyrån, anklagas för att ha missbrukat sin makt som borgmästare i Chongqing. Dessutom anklagas han för nepotism, och anses ha skapat en personlighetskult kring sig själv, med nymaoistiska förtecken. Han är nu avsatt från alla sina poster.

Devillers har bott de senaste åren i Kambodja, men stod Bo och Gu nära på 90-talet, när Bo var borgmästare i Dalian. Det är inte helt klarlagt vad Devillers hade för förhållande till paret, men enligt uppgift var han inblandad i olika affärer med dem och han ska även känna Heywood personligen.

Skandalen kring Bo utlöstes av att före detta polischefen i Chongqing, Wang Lijun, försökte fly Kina via en amerikansk ambassad i februari i år. Det finns uppgifter om att Wang ska ha sagt till amerikanska diplomater att Bo och den högste chefen för den kinesiska inhemska säkerhetsapparaten, Zhou Yongkang, planerade en kupp mot Xi Jinping, som tros bli nästa ordförande för kommunistpartiet. Han kan även ha avslöjat hur högt uppsatta partitjänstemän är involverade i att döda Falun Gong-utövare för deras organ.

Efter att Bo sparkats har skandalen runt honom visat upp en klyfta som tidigare inte varit särskilt känd, nämligen den mellan den partifraktion som leds av förre partiledaren Jiang Zemin, Zhou Yongkang och Bo Xilai, och den som leds av nuvarande ledarskiktet, partiledaren Hu Jintao, premiärminister Wen Jiabao, och blivande partiledaren Xi Jinping.

Översatt från engelska