Fransk arkitekt med kopplingar till Bo Xilai-skandalen gripen


Den franske arkitekten Patrick Devillers, som hade affärer ihop med den sparkade kinesiske partibossen Bo Xilai och hans fru, har gripits i Kambodja och kan komma att utlämnas till Kina. 

Devillers greps av kambodjanska myndigheter för två veckor sedan i en insats tillsammans med kinesiska myndigheter, rapporterade nyhetsbyrån AFP på tisdagen. 

– Vi har informerats av de kambodjanska myndigheterna att vår landsman, herr Devillers, har gripits, sade en talesman för den franska ambassaden till AFP. 

Bo Xilai avsattes som partisekreterare i staden Chongqing på grund av ”disciplinöverträdelser”, i samband med att hans fru utreddes misstänkt för ett giftmord på den brittiske affärsmannen Neil Heywood. Detta har utvecklats till en av de största politiska skandalerna i Kina på många år. 

Bo har även avsatts från alla sina andra partiposter och utreds nu för maktmissbruk, nepotism och korruption under sin tid som borgmästare i Chongqing. 

Devillers ska, liksom Heywood, ha haft nära affärsrelationer med Bo och hans fru. Tidigare kunder till Devillers sade till tidningen Le Monde i förra månaden att han var en affärsfixare, ägnade sig åt pengatvätt och även att han hade ett förhållande med Gu Kailai, något som Devillers nekade till. 

– Vi överväger om vi ska skicka honom till Kina eller Frankrike. Kina har krävt att vi skickar honom dit, eftersom han begått brott där, sade Touch Naruth, polischef i Kambodjas huvudstad Phnom Penh.

Gripandet kom några dagar efter att He Guoqiang besökt Kambodja. Guoqiang är politbyråmedlem och leder kommunistpartiets centrala disciplininspektion, som troligen utreder anklagelserna mot Bo, enligt New York Times. 

Devillers talade med Le Monde förra månaden och sade då att Heywood, som han känt i årtionden, ”var en ädel person och följde den engelska hederstraditionen”. Han berättade att han träffade Gu och Bo i början av 90-talet, då Bo fortfarande var borgmästare i staden Dalian. Devillers fick arkitektuppdrag av Bo vid den tiden. 

Efter att han skilts från sin fru flyttade Devillers till Kambodja 2005. Han hävdar att han inte blev rik genom sina nära kopplingar med Bo och hans familj. 
– Jag lämnade Kina som jag hade kommit dit: tomhänt, sade han till Le Monde. 

2000 grundade Gu ett brittiskt företag som skulle låta europeiska arkitekter arbeta med byggprojekt i Kina. Hon valde då att samarbeta med Devillers och använde samma adress som honom i England, enligt New York Times. 2006 etablerade Devillers och hans far ett fastighetsföretag i Luxemburg som skulle hålla miljontals dollar i tillgångar. Han använde då samma adress som Gus advokatfirma i Peking. 

Bo sågs som en uppåtgående stjärna inom kommunistpartiet och tippades få en ledarposition i det styrande ständiga utskottet. I samband med att han sparkades kom en djup splittring inom kommunistpartiet i dagen. 

Senare har det kommit fram uppgifter om att en av Bos främsta allierade, ledaren för politisk-rättsliga utskottet, Zhou Yongkang, har blivit av med sina maktbefogenheter. Det ses som ett led i utrensandet av medlemmar av den så kallade ”blodiga händer-fraktionen” som leds av Kinas förre högste ledare Jiang Zemin. 

I förra veckan ska Zhou ha lämnat ifrån sig den verkliga makten över politisk-rättslig utskottet i Peking av säkerhetsskäl. 

Översatt artikel med relaterad video från NTD Television, finns i följande länk på engelska