Frankrikes regeringskris
En arkivbild på Francois Hollande i Tulle, Frankrike från 2012. (Foto: Getty Images)


Den franske presidenten François Hollande tvingades till regeringsombildning på måndagen. En politisk kris var dåliga nyheter för en president med dåligt förtroende hos den franska allmänheten, och han har även stigande arbetslöshet emot sig.

Frankrikes finansminisiter Arnaud Montebourg tvingades avgå på måndagen efter att han på lördagen öppet hade kritiserat regeringens åtstramningskultur och dess allierade Tyskland, som han tycker leder Frankrike in i en återvändsgränd. Han menade att åtstramningspolitiken stryper landets tillväxt.

Med honom ut genom dörren följde kulturminister Aurelie Filippetti och utbildningsminister Benoit Hamon. Situationen visar splittringen inom det regerande socialistpartiet, skriver france24.com.

President Hollande och premiärminister Manuel Valls beslutade att avsätta hela regeringen. Den nya regeringen ska matcha deras politiska och ekonomiska strategier bättre.

Utmaningen för Valls blir att sätta ihop en regering som kan vinna en förtroendeomröstning i nationalförsamlingen, trots revolten hos socialistpartiets vänsterkant och deserterande miljöpartister, skriver theguardian.com.

Men, skriver tidningen, de är inte troligt att de röstar mot regeringen för det skulle betyda att parlamentet upplöses och de skulle förlora sina platser.

Hollande har enligt franska The Local, lovat se till att de nya ministrarnas agerande garanterar ”sammanhållning” och ”solidaritet”, till skillnad från den föregående regeringen.

Manuel Valls kommer således att presentera en ny regering på tisdagen som utesluter avvikande röster, där samtliga ministrarna står bakom den politik som president François Hollande pekat ut.

Svd.se påminner om François Mitterrand som styrde Frankrike när socialistpartiet var i ett upplösningstillstånd på grund av interna strider vid 1960-talets slut. Han styrde då med järnhand och visade principfasthet, en egenskap som fransmännen accepterar hos sin president. Historien får visa om Hollande blir en kär landsfader likt Mitterrand.