Frankrikes finansminister varnar skattesmitare
Schweiziska banker granskas i en undersökning av skattefusk. (Foto: Chris Hondros/Getty Images)


Frankrikes budgetminister Eric Woerth ger en varning till de franska skattebetalarna med dolda inkomster i schweiziska banker. Det uppskattas att skattesmitarna på ministerns lista hittills svarar för 3 miljarder euro (ca 30 miljarder kr).

-Vi har en lista på 3000 skattesmitare, och det är bara början, sade Woerth.

-Jag vill inte särskilt utpeka Schweiz, men det är ett av de viktigaste av de inblandade länderna, sade ministern till franska Radio RMC.

Woerth försöker nu övertyga de franska bankerna att tillhandahålla förteckningar över kunder som gör finansiella transaktioner med länder som har ett banksystem som inte tillåter insyn. Dessa länder är fortfarande insynsskyddade, men en del är kanske på väg att utveckla en större öppenhet.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy gick ett steg längre när han den 30 augusti skrev, ”I dessa kristider är bedrägeri oacceptabelt”. Han avslutade med att säga att skattesmitare nu måste ordna upp sin situation före årets slut, annars kommer vi att vidta ytterligare åtgärder.

Sedan början av den globala finanskrisen, har Frankrike varit ledande för att främja en global övergång till ett mer moraliskt banksystem. Detta inkluderar strängare regler för bankernas bonussystem, och att bekämpa ”skatteparadis” som Schweiz, Liechtenstein, Cayman Islands och många andra.

-Vi är lite förvånade över den franska regeringens uttalande, sade en talesman för den schweiziska bankirföreningen till tidningen Challenges. Det schweiziska finansministeriet har uppgett att de inte har fått någon begäran om assistans från Frankrike, ett officiellt steg som krävs för att erhålla konfidentiell bankinformation och mer öppenhet.

-Det här är ingen bluff, det är sanningen. Man kan inte göra tricks med sådan här affär. Det är allvarligt, sade Woerth under en intervju i franska tv 5.

Woerth berättade för franska medier att skattesmitare som frivilligt tar hem sina fonder kommer att få betala full skatt plus förseningsavgift, en kännbar utgift, men ändå bättre än att stå inför åtal

Översatt från engelska