Frankrikes ex-president frånvarande vid rättegång
Jacques Chiracs advokat Georges Kiejman var närvarande när rättegången mot förre presidenten Jacques Chirac öppnade den 5 september 2011 i Paris, Frankrike. (Foto: Julien M. Hekimian/Getty Images)


Förskingringsrättegången mot den förre franske presidenten Jacques Chirac öppnade på måndagen men den tidigare ledaren var för sjuk för att delta, enligt rapporter i medierna.

Chiracs advokater sade till AFP att han har problem med minnet och inte kunde närvara vid förhandlingen.

Han anklagas för att ha förskingrat offentliga medel under nästan två decennier medan han var borgmästare i Paris mellan 1977 och 1995. Han hade immunitet mot åtal under sin presidenttid mellan 1995 och 2007.

”President Chirac har angett till domstolen att han önskar att rättegången ska fortsätta tills den är klar och att han vill ta sitt ansvar även om han inte är helt kapabel att delta i förhören”, sade hans advokater i ett uttalande som förmedlades genom nyhetsbyrån.

Le Journal du Dimanche (söndagstidningen) rapporterade att Chirac, 78, lider av en minnesrubbning som kallas anosognosia, där den sjuke inte verkar vara medveten om att han eller hon har ett funktionshinder.

Rättegången mot Chriac var ursprungligen tänkt att börja i mars men försenades sex månader på grund av ett överklagande från en av hans medåtalade.

Om han befinns skyldig kan han dömas till 10 års fängelse och närmare 150 000 euro i böter, rapporterade AFP.

Översatt från engelska