Frankrike söker internationellt stöd i kampen mot IS
Franskt Rafale-stridsflygplan landar på hangarfartyg Charles-de-Gaulle till havs utanför Toulon, södra Frankrike, den 15 januari 2015, innan fartyget avgår för att delta i militärverksamhet i viken. Fartyget kommer att stödja operationer mot IS. (Foto: Anne-Christine Poujoulat /AFP/Getty Images)


Frankrike fortsätter slå tillbaka mot Islamiska staten. Under natten fällde franska stridsplan flera bomber i minst sju räder över IS starka fäste al-Raqqa i Syrien. Samtidigt söker man en gemensam, internationell front i kriget mot IS.

I räderna mot al-Raqqa har bland annat ett ammunitionsförråd, en ledningscentral och en träningsanläggning förstörts. Frankrike ska också skicka det atomdrivna hangarfartyget Charles de Gaulle med 26 stridsflygplan, till östra Medelhavet utanför Syrien och Libanon för att tredubbla kapaciteten, skriver SVT.

– De ska inte få något andrum eller vapenvila. Vi är i krig mot jihadistisk terrorism som hotar hela världen, sade Frankrikes president Francois Hollande på måndagen.

Vill ha gemensam front mot IS

Under ett möte i Bryssel bad Frankrikes försvarsminister Jean-Yves le Drian  andra EU-länder om hjälp i kampen mot Islamiska staten i Syrien och Irak.

– Frankrike kan inte agera ensamt, sade le Drian till kollegorna under mötet, rapporterar AFP.

I EU-avtalet finns en klausul inskriven där alla medlemsstater är skyldiga att ge stöd och bistånd ”med alla till buds stående medel” om ett land utsätts för ett väpnat angrepp i enlighet med artikel 51 i FN:s stadga. Enligt Reuters har alla 28 medlemsländerna godkänt Frankrikes vädjan.

Det är ännu oklart hur en svensk insats skulle se ut. SVT skriver att inrikesminister Anders Ygeman säger att det får avgöras utifrån Frankrikes framställan. Försvarsminister Peter Hultqvist tycker det är naturligt att ställa upp, men kan inte i nuläget svara på om Sverige kommers att delta i bombattacker med svenska plan.

– Det är för tidigt att diskutera och allmänt spekulera om vad vi kan och inte kan. Vi vill hantera detta seriöst nu och föra samtal med Frankrike och sedan återkomma.

”Vi behöver en union”

Hollande har också uttryckt en önskan att USA och Ryssland ska gå samman i ett gemensamt tillslag mot Islamiska staten, att de måste lägga sin politiska oenighet om Syrien åt sidan. Han hoppas på ett snart möte med Barack Obama och Vladimir Putin för ”att ena vår styrka och nå ett resultat som dröjt alltför länge”.

– Vi behöver en union av alla som kan bekämpa denna terroristarmé, sade Hollande, enligt AP.

Reuters skriver att Ryska bombplan, som tidigare huvudsakligen slagit till mot väststödda grupper som slåss mot Bashar al-Assads regeringsstyrkor, också bombade IS-mål i al-Raqqa på tisdagen.

Jakten i Europa fortsätter

I Europa fortsätter jakten på terroristerna i Frankrike och stadsdelen Molenbeek utanför Bryssel i Belgien. Under natten gjordes 128 tillslag i sökandet efter militanta nätverk.

Igår pekades 27-årige Abdelhamid Abaaoud ut som hjärnan bakom attackerna. Han är från Belgien med marockanskt ursprung och går även under namnet Abu Omar al Baljiki. Belgiska medier skriver att han har stridit för IS i Syrien och befinner sig där nu. Han misstänks ha hjälpt till med planering och finansiering därifrån. Abaaoud var tidigare bosatt i Molenbeek.