Frankrike och Italien vill ha ny granskning av EU:s öppna gränsavtal
Frankrikes president Nicolas Sarkozy (vänster) och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi håller en gemensam presskonferens i slutet av toppmötet mellan Italien och Frankrike den 26 april 2011 i Villa Madama i Rom. (Foto: Andreas Solaro / AFP / Getty Images)


De arabiska och nordafrikanska upproren har ökat flyktingströmmen till Europa, vilket lett till att de  franska och italienska ledarna kräver ändringar i den öppna gränspolitiken mellan europeiska länder.

Under de senaste veckorna har cirka 25 000 afrikaner korsat Medelhavet till Europa och majoriteten av dem har kommit till Italien.

Även om Italien har vant sig vid att vara en av de största europeiska inreseplatserna för afrikanska emigranter som söker bättre politiska och ekonomiska förhållanden, har den senaste tillströmningen varit en stor belastning på landets resurser. Italien hade hoppats att andra europeiska länder skulle dela invandrarbördan men hittills har ingen trätt fram.

Italien gjorde andra europeiska medlemsstater förargade när man införde sex månaders uppehållstillstånd till tusentals tunisiska invandrare och därmed gav dem en möjlighet att resa fritt mellan Schengenområdets 25 länder.

Många tunisiska invandrare reser direkt till Frankrike efter att ha erhållit sitt italienska uppehållstillstånd eftersom de talar franska då Tunisien tidigare var en fransk koloni.

Som svar intensifierade Frankrike sin gränsbevakning och skickade invandrare tillbaka till Italien trots deras tillståndshandlingar. I vissa fall skickades invandrare tillbaka flera gånger.

Vid ett toppmöte i Rom den 26 april efterlyste Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi en ny gransking av det befintliga Schengenområdet, med argumentet att avtalet om fritt resande, som går tillbaka till 1995, bör ändras för att passa rådande omständigheter.

– Vi vill att Schengen skall bestå, men för att Schengen skall bestå måste det reformeras, citeras Sarkozy i Le Monde.

Enligt Italiens utrikesminister Franco Frattini vill Italien bara göra en ”kontroll” av fördraget och har inga avsikter att ändra avtalet om det fria resandet i Europa.

Sarkozy och Berlusconi har skickat en gemensam skrivelse till Bryssel där de uppmanar till en ”omfattande översyn” av Schengenavtalen.

Toppmötet tycks ha balanserat de fransk-italienska relationerna som har varit laddade under de senaste veckorna gällande invandringsfrågan.

Efter toppmötet sade Berlusconi att det varit ”mycket positivt” och Sarkozy sade att Italien var ”ett broderland,”  rapporterade Le Monde.

Tidigare denna månad förargade man från franskt håll Italien då man drog in tågtrafiken till staden Ventimiglia i norra Italien med motiveringen att aktivister ombord på ett tåg med tunisiska invandrare utgjorde ett hot mot allmän ordning.

Översatt från engelska