Frankrike intog ordförandeposten i EU
Eiffeltornet i Paris, blått med guldstjärnor som EU-flaggan, symboliserar Frankrikes ordförandeskap i EU 30 juni 2008. Frankrikes president Nicolas Sarkozy kommer att erhålla titeln i ett halvår framöver. (Foto: Pascal Le Segretain/ Getty Images)


I tisdags påbörjade Frankrike ordförandeskapet i EU, och var enligt analytiker ”fullpackat med diplomati”.

Med segern över rivalen Ségolène Royal förra året i färskt minne har president Sarkozy redan ambitiösa planer för EU under sitt halvårslånga ordförandeskap i 27-nationsunionen. Till exempel planerar han för immigrationsreformer, ett Medelhavsprojekt, ett franskt husdjursprojekt med ambitionen att sammanföra omgivande länder till ett nätverk inom EU:s ramar.

Enligt Eric Chevallier, Frankrikes utrikesministers specielle rådgivare, är Sarkozy och det franska ordförandeskapets högsta prioritet att ”närmare förklara vad Europa för med sig till européerna” och även göra Frankrikes omgång som EU:s överhuvud till en kraftfull uppvisning.

Trots att Sarkozy är ny på posten är han redan utsatt för den irländska ilskan, då irländarna fortfarande är ömtåliga efter folkomröstningsnejet till Lissabon-fördraget.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-7-1/72746.html